16 February, 2015

10 Make-up Basic & amp, Lipstick

Assalamualaikum


Tahun baru hari tu aku ganti semua make-up dengan yang baru sebab biasanya make-up macam lipstick,foundation atau eye shadow mostly mampu bertahan selama setahun ke dua tahun je.Dulu lipstick tahun 2011 pun aku simpan sebab sayang nak buang.kahkah tapi entah dimana semangatnya tengok orang lain semua ada make-up baru pastu dah ada kesedaran sikit tentang bahayanya pakai make-up yang dah tamat tempoh ni maka aku terus buang je make-up yang dah lama tuu.

Aku bukannya jenis yang suka mengumpul macam macam jenis make-up dalam pouch.Cukup yang asas je dah memadai yang penting make-up simple dan tak over sekadar nak enhance kulit je bukan nak ubah diri jadi Kim Kardashian so aku senaraikan 10 jenis benda yang ada dalam pouch make-up.

1.Naturactor Meiko Foundation
2.Maybelline compact powder
3.Kiss Proof lipstick
4.MN long lasting lipstick
5.Compact puff/spounge blender
6.eye shadow dark tone
7.blusher pink/peach
8.Nivea Lip Balm fruity Shine
9.NYX soft lip Matte Cream antwerp
10.Vitamin E for lips

Dalam banyak banyak yang aku senarai rasanya semua penting especially compact puff ni memang penting kalau nak sapu foundation kasi balance.Kalau pakai tangan memang ambil masa sikit nak ratakan tapi kalau pakai compact puff ni kejap je dah rata.Aku beli 5 hengget kat shopping mall.Kalau beli online mahal sikit RM10 tak silap.


Dalam banyak banyak lipstick antara fevret aku of course lah NYX soft lip matte cream.Kalau macam aku memang tak sesuai pakai lipstick yang ada effect shimmery just yang cream macam NYX je yang sesuai sebab dia tak menonjol sangat pastu makan gelojoh pun tak hilang tekstur dia.Kalau boleh sekodi aku nak borong tapi aku kan student so duit tu takdelah banyak sangat so beli sikit sikit je dulu.Memang agak susah nak cari yang original kat online shop tapi aku dapatkan yang ori RM29 je tau setelah bersusah payah geladah online shopping yang jual NYX original dengan harga yang berpatutan.

sumber:google

Kalau yang rasa nak bajet dan jimat tapi nak ada effect macam NYX MN long lasting lipstick penyelesaiannya.Harga RM10 je tapi lebih kurang sama macam NYX bahkan lebih tahan lama sampai berjam jam kalau nak tanggal tu memang ambil masa sikit.Minum air ke makan ke memang tak akan hilang.Dia akan rasa macam pakai cat bila pakai tu.haha

sumber:google

sumber:google


Cantik kan kaler kaler dia so akhir sekali kiss proof pakai macam pensil je.Pada aku untuk kiss proof aku lebih prefer warna pastel sebab bila pakai nampak natural.Kiss Proof ni kalau nak dibandingkan dengan MN long lasting tekstur dia agak kering sikit so kalau bibir yang jenis kering tu memang akan nampak merekah sikit kalau tak jaga dan pakai betul betul but overall suka still suka Kiss Proof ni.

sumber:google

harga:RM8 je


sumber:google

Rasanya tu je kot yang aku nak share yang lain macam eye shadow aku tak berapa nak pakai sangat just kalau ada occasion yang tertentu macam raya ke baru aku pakai.Yang penting eye shadow atau blusher tu tak shinny shinny sebab aku memang tak suka nak vibes sangat dan lebih prefer dark kaler untuk eye shadow sebab kalau kita tahu blend instead of smoking eyes boleh juga buat jadi effect usual tak terlalu exceptional.

thanks for reading
xoxo

11 February, 2015

My planners

Assalamualaikum


I am not a type of person who does really an organized job.I found out I'd never had a proper planner as a student and that seems really weird how can a student do not have a proper planner?haha.I do have diaries but often lost them so I decided to blog but still there is a difference between blog,planner and diary that's why I need to separate them out.

I have been watching lot of youtube videos on how to personalized planners then I got inspired to keep my own planners and I started hysterically to purchase the stuffs for example the stickers, colourful pens,chains,washi tapes and etc to make them appreared more nicer. I just can't stop buying more and more those stuffs.haha

Having such planners intrigued us to keep myself more ordered and organized.believe me!

I leave with a video so you too can go nutty as fruitcake of how beautiful the life filled up with daily planners!

I use the word planner(s) because I had two.haha!


thanks for reading
xoxo

07 February, 2015

Pilihan masker muka: Oriderm Malaysia

Assalamualaikum

Aku dah pernah cuba bermacam jenis masker yang ada di pasaran tapi setiap ciri masker yang dijual biasanya mempunyai fungsi yang berlainan jadi kena observed dulu kulit baru boleh cari masker apa yang sesuai.Macam kulit aku jenis yang berminyak seeloknya kena elak penggunaan moisturizing masker dengan terlalu kerap sebab moisturizing masker lebih sesuai untuk orang yang mempunyai kulit kering tapi kadang kadang tu aku pakai je.lolz.

Aku tengok ramai yang visit post Tips Pemilihan Masker Muka yang aku pernah tulis dulu padahal saja je buat bodo bodo tapi harapnya this time aku boleh share pemilihan masker dengan lebih berhemah dan bertamadun bagi yang mencari masker apa yang terbaikkk!


Dalam banyak banyak masker aku boleh cakap peel off mask yang paling menambat hati aku sebabnya ia didatangkan dalam bentuk mudah tanggal (peel off).Aku difahamkan masker sebegini mampu membantu memperbaiki peredaran darah pada permukaan kulit dan menggiat proses membaik pulih kulit dan dan paling penting sesuai untuk semua jenis kulit,Dah tak yah risau kulit combination ke,oily ke atau kulit kering semua boleh pakai sebab tu aku pilih Oriderm Clear Bamboo Mask sebab ia mempunyai peranan membersih kulit secara mendalam,Dulu pun aku pernah share post tentang Oriderm kan so kali ni kita pergi lebih detail sikit nak cerita pasal masker muka dia yang memang deabak ni!


Bahannya simple je make sure kena ada mangkuk,sudu dan juga Oriderm Clear Bamboo Mask

Penggunaan Oriderm Clear Bambo Mask

1.Asingkan vitamin (warna merah) dengan mask
2.Tuangkan mask separuh sahaja ke dalam mangkuk.Selebihnya boleh simpan untuk malam
3.Masukkan vitamin/thickener (warna merah) separuh sahaja ke dalam mangkuk berisi mask 
4.Kacau mask bersama dengan vitamin sehingga sebati
5.sapukan keseluruhan vitamin pada muka

p/s:Make sure time sapu pada muka tu jangan nak berlengah ya sebab vitamin tu akan cepat mengeras kalau tak sapuan dia jadi tak cantik.


Oriderm Clear Bamboo Mask ni sama je seperti pakai peel off mask yang lain macam sheseido dan charcoal mask.Aku ambil masa kot nak pakai mask ni kasi terletak cantik je kalau tak sebelum ni memang comot gila aku pakai.haha.Lepas pakai mask ni akan nampak segala black/white head akan keluar.Gelinya tsk tsk rasanya kat area hidunglah paling banyak tapak pembinaan white/black head ni

[IMG_1803.JPG]

Kalau siapa pernah pakai peel off mask pernah tak rasa macam susah gila nak cabut? kalau pernah maknanya pakai dah lebih had masa.Mask paling sesuai pakai untuk 30 minit je ya tak payah la nak mengada pakai hingga 4 5 jam konon rasa kulit menyerap lagi lama lagi bagus.haha.Rasa macam aku je tu.Lepas pakai mask ni liang roma pun rasa lebih kecil memang beza sebelum dan selepas pakai kalau sebelum kulit rasa macam kasar je.Peel off mask macam Clear Bamboo ni jugak mempunyai kuasa hyperpigmentasi bagi membantu menghalang kerosakan kulit akibat dari cahaya matahari urm rasanya part ni yang paling penting kalau kulit dah rosak kat celah mana lagi nak ganti kulit baru kan.


Oriderm Malaysia ni bukan je ada skincare dengan mask tapi ada menawarkan perkhidmatan detox toxin facial tau.Kulit kita kan dah banyak terdedah pada produk jadi chemical tu still ada terkumpul pada lapisan dalam kulit jadi detox facial ni akan buang segala kotoran yang terkumpul untuk menjadikan kulit lebih cerah dan bersih.Spa Oriderm baru dibuka di Bandar Puteri Puchong so let's figure out our fine time and dates with the detox toxin facial!

Kalau interest nak tahu details produk ni boleh terus call talian 0164224439 atau terus direct link kat bawah ni ya.Next entry nak cerita tentang kiwi mask pulak.Stay tune!
Instagram: @Oriderm_Malaysia
Facebook: Oriderm Malaysia

Thanks for reading and have a nice day
till then
toodles!

04 February, 2015

Produk terbaru dari ephyra: ephyra skin bar

Assalamualaikum

This is my first entry for February! masyAllah cepatnya masa berlalu rasa macam baru semalam je cuti sem tup tup dah nak masuk sem 6 dah.Dah nak praktikal dah tahun ni.Macam manalah agaknya bila praktikal nanti kat Institut Bioteknologi Melaka tu harap harap bolehlah handle lab toxicology dengan baik.Eh eh dah melalut cerita pasal praktikal pulak.Sebenarnya entry ni nak cerita tentang ephyra skin bar.Sebenarnya dah lama aku tulis post ni tapi peram dulu dalam draft kalau boleh tak nak la buat entry yang cincai cincai disebabkan aku tak berapa nak sihat 2 minggu lepas so tak berapa nak ada mood untuk menulis.Biasanya aku akan menulis dalam keadaan mood ceria dan happy barulah boleh bagi impak positif kepada pembaca.ecece.

Okey berbalik kepada topik asal siapa yang follow blog ni mesti perasan dulu aku pernah tulis satu post tentang ephyra. Tolonglah jangan bagitau yang korang tak tahu apa itu ephyra. Alaaa collagen drink yang tengah femes kat pasaran sekarang ni.Kalau nak tahu tentang kebaikan dan keistimewaan ephyra tekan sini ye kot ada yang dah lupa atau belum baca lagi.


Memandangkan ephyra sekarang dah makin berkembang maju maka untuk tahun 2015 ni ephyra lunch satu lagi produk terbaru diberi nama ephyra Skin Bar.ephyra skin bar bukan sekadar sabun biasa je tapi ia merupakan sabun yang mempunyai fungsi 3 dalam 1 iaitu

whitening/ anti-aging/ anti-acne.

Kalau consume ephyra collagen drink dengan ephyra skin bar insyaAllah hasil lagi berlipat kali ganda.Aku bukannya jenis yang suka nak mengexperiment setiap produk pada diri sendiri tapi berlainan dengan ephyra skin bar sebab sebelum ni pun aku pernah minum collagen drink dia dan ternyata ephyra mempunyai keistimewaan yang tersendiri dan khasiat yang tersendiri.It is not about to get the prefect skin but the most important to get the perfect health!

ephyra skin bar diperbuat daripada Glutathione,Bearberry,Alpha Arbutin A extract,Fish Collagen,Seaweed,Carrot extract,Banana enzyme,Rice Bran Oil,Glycerin dan Aromatheraphy fragrance  oh patutlah bau dia semerbak mewangi je mungkin kesan dari aromatheraphy fragrance ni.hehe


Sekarang ni dah masuk bulan februari ye kawan kawan terbalik la pulak kalender tu kang tak pasal pasal orang gelakkan aku lantaran kita sudahpun berada di pertengahan bulan 2015.Taulah tak sabar menghitung hari nak grade kan padahal gradenya tahun depan so memang lambat lagi krikkkk

Nak bagitau size dia memang cute sangat sesuai nak bawa kemana mana.Aku boleh dikatakan agak bertuah sebab diberi peluang untuk cuba ephyra Skin Bar ni sebab buat masa sekarang ia hanya diberi secara percuma untuk setiap pembelian ephyra premium pack dan aku dapat tahu it worth for RM40 memang jimat sangatlah kan sebab siapa nak bagi free gift senang senang macam tu je pada zaman sekarang yang segalanya memerlukan duit.gehehe


Kat belakang kotak dia atas listkan kebaikan,ingredients dan cara penggunaan sekali.Seeloknya kalau yang mempunyai kulit sensitif jangan biarkan terlalu lama manakala bagi yang mempunyai kulit normal biarkan selama 5 minit untuk hasil yang optimum.


Seperti theme ephyra yang berwarna turquoise maka haruslah sabun pun ada rupa turquoise jugak barulah nampak cool kan.Mula mula bukak sabun ni ingatkan warna dia putih macam sabun biasa yang lain sekali hamikau warna dia transparent biru macam ni memang lawa angat.Pandai ephyra ni tambat hati pengguna macam kami yang sentiasa inginkan kelainan kan kan dan bau dia wangi okey.

Untuk memudahkan urusan penggunaan aku bahagikan sabun ni kepada 4 bahagian. Ambil satu bahagian untuk digunakan dan lagi 3 bahagian simpan so takdelah sabun ni oxidized bagi menghalang perubahan structure enzyme dan concentration substrate apabila terdedah pada suhu,kelembapan,cahaya mahupun pH yang berbeza.Amboi kau kiah nak aje explain macam Pensyarah Biokimia.krikkk lagi sekali tapi apa yang aku boleh cakap secara jujurnya lepas guna 3 hari je kulit nampak lebih lembut,cerah dan bintik bintik hitam pun hilang.


MasyaAllah bestnya lahai nak nak bila kulit makin lembut dan rasa badan lebih segar sepanjang hari walaupun berpeluh buat kerja tapi rasa tak melekit pun.Kalau guna ephyra ni sentiasa agaknya tak mandi 3 hari pun badan still segar.vahvahvah sebab tu aku lebih prefer ephyra skin bar untuk kesegaran tubuh badan tapi dalam masa yang sama still guna jugak untuk muka.


Memey Suhaiza duta ephrya pun dah rasa kesan yang positif bila pakai ephyra skin bar.Makin lama tengok Memey ni makin lawa kan walaupun dah kawen tapi still maintain cun.


Paling aku suka tentang ephyra skin bar sebab dia mempunyai dwi-fungsi iaitu sebagai facial wash dan juga sabun badan.Biasanya memang susah nak jumpa sabun yang boleh digunakan untuk muka dan badan sekali kan.Selama 2 minggu berturut turut aku guna sampailah habis seriously rasa sangat berbaloi untuk dibeli.


Sebarang pertanyaan boleh layari terus page ephyra okey.Haa,nak bagitahu aku dah tak lagi jadi dropship ephyra tau sebab busy dengan study dah nak final year kan.Kalau aku aktif bergiat dalam bisnes nanti studynya entah kemana sebab aku bukan jenis manusia multitasker tapi lepas grade insyaAllah aku akan focus pada bisnes sampingan sebelum dapat kerja tetap nanti kalaulah rajin kan.haha

Official Facebook: Oceanlife2U
Website:http://www.oceanlife2u.com/
Instagram:@ephyra2U

Thanks for reading
xoxo