17 April, 2015

Part II Penjagaan Rambut seperti Rawatan di Saloon (Bene Premium Rougeria set)

Assalamualaikum

Kan aku dah kata nak buat part (ii) tentang Bene Premium set.geezz.Selang sehari je sebab aku nak jadikan entry ni fresh tak nak peram lama lama kalau tak rasa tak best .Time menulis ni aku rasa macam bold sangat sebab kadang idea tu datang mencurah curah tapi ada jugak time semangat je lebih tapi termenung lama fikir ayat apa yang sesuai nak karang.haha biasalah tu kan adat penulis.eceh penulis sangat kau jah dah la update blog sekali sekali je.


Sebelum ni aku tulis tentang Bene Premium Bluria kali ni nak focus pada Bene Premium Rougeria pulak.Kedua jenis produk ni dicipta untuk memberi treatment yang berbeza bergantung pada masalah rambut yang kita hadapi.Kalau sebelum ni Bene Premium Bluria lebih focuskan untuk memelihara rambut secara scalp treatment bagi menyihatkan & melembutkan manakalah Bene Premium Rougeria pulak sesuai digunakan untuk memulihkan rambut yang rosak.Cuba perhati ada beza kan antara pemeliharaan dan pemuliharaan.Jadi apa yang boleh aku andaikan Bene Premium Bluria ni bertindak memulihara atau dalam erti kata lain memperbaiki,melembutkan dan melembapkan natural radiance of damaged hair gitchew.


Tagline yang sesuai shine bright like a diamond !!sebab tengok set dia cantik sangat sangat sampai rasa nak menangis dan sayang gila nak guna.haha.okey metafora sangat

Sebenarnya nak jaga rambut kena ada teknik yang betul.Contohnya sepatutnya rambut kena disikat waktu kering je sebab kalau berus time basah rambut mudah rosak.Lepas tu kalau rambut bersimpul tak elok disikat sebab boleh menyebabkan rambut gugur then kalau rambut tu jenis rambut yang panjang atau kerinting patutnya guna sikat yang bergigi jarang je tapi benda benda yang remeh macam nilah walaupun kita tahu tapi tak nak buat kan termasuklah aku.haha

Mulai hari ni jomlah kita tanamkan azam untuk memulihara rambut dengan set Bene Premium Bluria ni.Nak rambut cantik tak semestinya kena buat hair-do kat saloon je kat rumah pun boleh asalkan tahu guna produk yang betul betul berkualiti.hewhew


Bene Premium Rougeria diperkaya dengan organik materials yang dipanggil sebagai 
"red vegetables" yang mengandungi ektrak apple,tomato dan carot


Antara kandungan utamanya ialah mengandungi multifungsi antioxidants dan sangat kaya dengan kepelbagaian vitamin dan kandungan beta carotene yang tinggi terdapat dalam carot bertindak melindungi kulit dan sel sel badan kita daripada pencemaran bahan kimia dari persekitaran.

Selain itu,Bene Premium Rougeria diperbuat daripada beberapa bahan semulajadi seperti minyak argan,apricot,jajoba dan madu.


Untuk pengetahuan minyak argan ni hanya terdapat di Morroco je tau dan kandungan minyak apricot dan jajoba memberi kelembapan yang maksimum pada rambut. 

Minyak jajoba ni sesuai bagi orang yang menghadapi masalah rambut gugur sebab ia membantu merangsang pertumbuhan semula rambut dari akar.Selain itu,minyak jajoba mempunyai keupayaan untuk mengimbangi tahap sebum di kulit kepala.


Pada aku set Bene Premium Rougeria ni mempunyai high percentage bau bunga rose tapi yang penting bau dia memang wangi sangatlah tak kesah dah pada aku dia buat daripada bunga apa sekalipun kalau dia letak bunga taik ayam pun takpe asalkan wangi.haha.kalau kau tanya aku antara Bene Premium Rougeria atau Bluria yang mana lebih wangi aku akan cakap dua dua wangi.Aku tak bias mana mana okey semua sama sama best pada aku.hikhik


Bene Premium Rougeria Delicious Repair Shampoo 
(RM43.90/530ml)
Sebelum gunakan shampoo make sure basahkan dulu rambut bagi membuka liang cuticle.Kalau rumah korang ada heater boleh adjust jadikan suam macam aku heater ada kat toilet dalam bilik tapi tak pernah guna sebab takut kena renjatan lektrik.haha.macam fobia je dengar cerita cerita kat paper so aku prefer guna air paip biasa lagipun cuaca panas sekarang membuatkan air paip suam suam kuku kan.Time gosok tu biar sental betul betul bahagian kulit kepala untuk menghilangkan sel sel kulit mati.Walaupun baru guna shampoo step pertama je pun rambut dah rasa sangat lembut padahal belum lagi pakai perapi tau.



Bene Premium Rougeria Delicious Repair Treatment
(RM43.90/530ml)
Step guna conditioner la yang paling aku suka sebab rambut akan jadi selembut lembutnya.Kalau nak effect tip top tutup pakai shower cap sehingga 5 minit then bilas rambut sebersih bersihnya langkah last ni sangat penting untuk mengelakkan irritation pada kulit kepala.Sebaiknya bilasan terakhir menggunakan air sejuk sebab air sejuk dapat menutup semula cuticle rambut disamping memberi efek yang bersinar.Yes,you can see the difference rambut akan jadi lebih bersinar lepas guna Rougeria Delicous Repair Treatment ni.



Bene Premium Rougeria Delicious Repair Hair Mask 
(RM43.90/210 g)
Mesti ada yang curious kan apa beza Rougeria Delicious Repair treatment dengan Hair Mask kan? Basically conditioner atau hair treatment ni membantu untuk memberi moisture pada rambut untuk membuat rambut jadi lembut dan bersinar manakala hair mask berfungsi sama seperti facial mask yang selalu kita buat kat saloon tu bezanya kita pakaikan mask pada rambut.Kalau yang biasa buat facial kat kedai tu paling cepat pun 30 minit kan haa sama jugak dengan hair mask ni kalau guna kena retain agak lama at least 15 minit tapi untuk conditioner biarkan selama 2-5 minit pun dah cukup.

Apa yang aku boleh katakan Rougeria Delicoious Repair hair Mask ni fungsi dia macam rojak selain mempunyai fungsi yang lebih kurang sama macam conditioner dia membantu bukan saja menguatkan rambut malah memulihkan rambut yang rosak secara keseluruhan.Memang ada perbezaan bila pakai dengan tidak sebab aku sendiri rasa rambut jadi lebih terurus.



Bene Premium Rougeria Delicious Repair Hair Oil 
(RM43.90/530ml)
Kalau orang tanya aku antara hair oil dan hair cream aku lebih prefer hair oil sebab senang nak sikat tapi keduanya tetap mempunyai manfaat yang tersendiri.Untuk Rougeria Delicious Repair Hair Oil diformulasi dengan red enzymes,6 jenis minyak organik dan juga keratin (sejenis protein untuk strengthening) dimana mampu menembusi hingga ke akar rambut.

Aku suka sangat guna hair oil ni bila tengok rambut mula nak kusut sebab dia otometik akan jadikan rambut terurus balik.Cara terbaik kalau nak guna Rougeria Delicious Repair Hair Oil ni tuangkan beberapa titik (tengok pada keperluan) dan gunakan jari urut kulit kepala secara membulat then baru lumurkan pada rambut.Kalau nak hasil yang optimum balutkan tuala panas di kepala dan biarkan selama beberapa minit alah buat macam ala ala stim rambut kat saloon tu repeat 3 hingga 4 kali.Cara ni bukan saja bagi manfaat pada rambut je tapi boleh relieve kan badan dan minda.



Secara keseluruhannya,pendapat peribadi aku Bene Premium Bluria mahupun Rougeria memang sangat terbaik sesuai untuk golongan mementingkan "greenie" sebab dia guna 0% silicone.Aku cakap ni bukan sekadar ayat penyedap orang nak iklan tau tapi macam aku lebih prefer Bene Premium Bluria untuk menghindari masalah kegatalan,rambut berbau dan kelumumur terutama untuk wanita bertudung.Jangan lupa setiap orang mempunyai masalah rambut yang berbeza so keperluan terhadap treatment pun berbeza tapi kalau rasa boleh ke nak campur 2 set produk ni? silakan takde masalah lagilah bagus contohnya boleh try selang seli guna 4x dalam seminggu.

For those yang jenis suka guna hair straightener/hair curler,blow drying or warnakan rambut aku suggestkan Bene Premium Rougeria sebab dia khas untuk memperbaiki rambut yang rosak especially yang jenis suka bertukar kaler rambut sebab kalau kerap sangat warnakan rambut tak mustahil rambut senang rosak.Mostly sekarang dying agent kan ada bermacam bahan kimia lainlah kalau warnakan rambut dengan natural ingredients seperti inai atau kalau jenis yang rambut kering pun sesuai jugak guna Bene Premium Rougeria ni.Post yang sebelum ni pun aku ada explain antara faktor faktor rambut mudah rosak so please take note okey.

Berita gembira untuk korang sebab uolls boleh dapatkan set Bene Premium Bluria atau Rougeria ni di cawangan Watson di seluruh negara.Boleh tengok sendiri,bau sendiri dan jangan lupa dapatkan khidmat consultant juga for more convincing ya.

Untuk keterangan lanjut jangan lupa singgah link ini okey



till then
thanks for reading
xoxo

16 April, 2015

Minuman Collagen untuk kurus dan cantikkan badan

Assalamualaikum

Siapa kat sini peminat kopi angkat tangan sikit kita satu geng!.haha.Aku memang boleh dikatakan addicted dengan kopi atau Nescafee ni sebabnya aku jenis yang cepat letih especially kalau ada kelas schedule yang tight sangat contoh balik pukul 5 6 petang lepas lab tu memang sentiasa terbongkang la aku tidur disebabkan kepenatan.Selain tu kalau dekat nak exam lagilah diperlukan Nescafee ni. Pendek kata memang wajib ada lah dalam drawer asrama aku hatta dekat rumah ni berlonggok longgok dalam kabinet kau pilihlah perisa yang macam mana creamy ke,pahit ke,yang ada cinnamon ke semua jenis ada.haha


Kita sering disogokkan dengan negative side of drinking cofee kan padahal banyak je kelebihan minum kopi ni.Pada aku tak rasa pun minum kopi ni tak elok cuma akan rasa dehydrated jelah so biasanya aku akan minum air kosong banyak banyak bagi menghilangkan haus lepas minum kopi tu.Lainlah kalau minum sampai 7 8 cawan sehari memang sengaja kau tak nak tidur semalaman kan nak kena insomnia ke apa.ihik dan lain lain masalah kesihatan akan menjelma la kalau dah terlampau addicted dengan kopi.Sederhana cukuplah sekadar nak menghilangkan rasa mengantuk tuu.


Bercerita tentang kopi ni kan pernah tak korang dengar kopi untuk kuruskan badan? macam pelik je kan bunyi dia ada ke kopi untuk langsing? Percayalah kawan kawan dunia sekarang makin maju jangan hidup dalam kepompong sendiri hingga tak tahu sekarang ni dah ada kopi yang berganda ganda manfaat dalam satu hatta kopi dalam bentuk collagen pun hado.hewhew.

Pergi mana mana sekarang semua orang asyik cerita pasal collagen kan.kalau dalam Wanita Hari Ini segmen iklan selalu tengok dorang asyik sembang tentang collagen drink sampai naik bosan dah.hahaPenting sangatkah collagen ni? yes sangat penting prinsipnya senang setiap manusia mempunyai collagen semuajadi tapi semakin lama collagen ni semakin berkurang.Semakin kurang collagen maka semakin cepat dimamah usia.Korang ingat hypothesis ni pun dah cukup sebenarnya tapi kalau nak tahu lebih detail rajin rajinkanlah diri scroll kat arkib blog aku ni sebab aku pernah cerita panjang lebar tentang kepentingan collagen ni :)


Oriya Cafelicious Collagen (Kolagen Premium) 15 sachet x 20 g
Adunan formula kulit wajah anjal remaja dan bebas masalah
Aku akan ceritakan satu persatu supaya senang orang faham okey.Aku bertuah sebab diberi peluang untuk cuba dua set Oriya Cafelicious Collagen dan Slims ni.Sebelum ni kalau yang perasan la aku pernah tulis 2 kali entry berkaitan dengan produk daripada Oriderm Malaysia sebab aku rasa produk dia memang bagus dan sesuai untuk kulit aku.Oriya Cafelicious Collagen ni pun sebenarnya salah satu branch oriderm jugak tapi dihasilkan dalam bentuk beverages.Kenapa aku tak teragak agak nak cuba kopi ni sebab tengok ramuan mostly daripada natural ingredients.Meh aku listkan ingredients yang terdapat dalam Oriya Cafelicious Collagen ni

Bahan Bahan Utama
1.Kolagen Marin :
Berfungsi sebagai antioxida bagi memulihkan kerosakan daripada sinaran UV dan proses penuaan untuk kulit,rambut,tulang dan sendi yang sihat

2.Kopi:
Meningkatkan tahap kecergasan,emosi dan fungsi otak.Kafein juga merangsang kadar metabolisme dan membantu pembakaran lemak.

3.Ektrak Beras
Oryzanol memperbaharui pigment,sel kulit dan mengurangkan ultraviolet.Kandungan vitamin E menyuburkan kulit agar kesihatan lebih muda.

4.Calcium Phosphate
Keluarga ion yang diperlukan sebagai ramuan utama bagi pembentukan tulang dan enamel gigi yang lebih kuat.

5.Minyak kelapa
Mengawal kadar gula dalam darah dan meningkatkan rembesan insulin.Risiko penyakit buah pinggang,pundi hempedu dikurangkan serta melarutkan batu karang


Basically Oriya Cafelicious Collagen dihasilkan bagi meransang peminum kopi untuk menjadi lebih cantik dan sihat.Kalau cantik saja tak sihat tak guna jugak kan ibarat debu debu yang berterbangan di udara haha sebab tu Kolagen Premium ni diformulasi salah satunya untuk meningkatkan pengaliran darah yang baik ke seluruh badan,memberi tindak balas imunisasi yang baik yang ni paling penting pada aku sebab kalau sistem imun tak kebal sel badan tak dapat nak kenalpasti antara foreign sel dan sel sendiri alamatnya sel sendiri dikatakan foreign lepas tu tak pasal pasal sel yang sihat dibunuhnya habislah badan kalau tak imun semua jenis penyakit boleh terjadi.

Lagi yang bagusnya ia dapat mengawal paras gula dalam darah dan meningkatkan kesihatan usus,tulang dan sendiri.MasyaAllah banyaknya khasiat dia.Insyallah kalau diamalkan selalu bukan saja dapat cantik tapi sihat sekali.Yang penting tak kesahlah apa apa produk yang kita ambil jangan lupa selawat 3x ya :)


Cara Penggunaan
Cara penggunaan dia macam kopi biasa tapi make sure jangan larutkan dalam air yang terlalu panas sebab protein=collagen ni pantang larang dia akan hilang fungsi kalau terdedah pada suhu yang tinggi so kalau suam suam tu eloklah tapi janganlah tak panas langsung nanti tak best pulak kan.Tekstur kopi dia memang agak pekat dan rasanya sedikit pahit pada aku kalau tak taruk gula sebab kalau mana mana kopi aku minum pun mesti aku letak susu pekat lebih but not with this cafe ya sebab takut nanti disturb ingredients dalam kopi ni.Jangan risau rasa dia takdelah pahit sangat kata nak jaga kesihatan kan kalau nak lebihkan manis dalam senyuman takpe asalkan jangan lebihkan manis dalam minuman sudahlah.gehee


Oriya Cafelicious Slimms (Pelansingan Plus) 15 sachet x 20 g
Adunan formula bentuk badan langsing dan sempurna
Untuk second box Oriya Cafelicious Slimms ni pulak sesuai digunakan for those yang nak kuruskan badan.Ehem aku sebenarnya bukan orang yang sesuai nak cerita bab bab cara nak kuruskan badan ni sebab aku memang dah sedia maklum kurus sejak azali lagi.haha.seumur hidup aku tak pernah diet tapi kalau terdiet tu pernahlah gahaha jadi kopi ni aku bagi pada mak aku untuk try sebab mak aku yang beria nak kurus katanya.

Bahan Bahan Utama
1.Kopi Hijau
Menurunkan berat badan dan tekanan darah.Kafein berkesan untuk kecergasan otak dan emosi

2.Teh Hijau
Minuman paling sihat bagi mengurangkan risiko kanser,membakar lemak badan dan meningkatkan prestasi aktiviti fizikal.

3.Kekacang Putih
Membekalkan nyahtoksin molybdenum,fiber,protein, dan magnesium.kawal penyimpanan lemak dalam badan.

4.Kopi
Berfungsi sebagai antioksida bagi memulihkan kerosakan daripada sinaran uv dan proses penuaan untuk kulit,rambut,tulang dan sendi yang sihat.

5.Minyak inti kelapa sawit/kernel oil
Minyak bebas kolestrol bagi asas tenaga.Mengandungi vitamin K yang bertindak sebagai faktor penggumpalan darah.


Oriya cafelicious Slimms ni dipanggang secara rawatan khas dengan ramuan istimewa yang aku sendiri pun tak tau cemana cara dia panggang mungkin macam ayam panggang la kot dimana ia dapat memecahkan lemak dalam badan dan disingkirkan melalui darah.For more info,kepekatan asid lemak dalam darah akan meningkat 30-40 minit lepas minum kopi ni tapi kenalah disusuli dengan senaman yang kerap untuk bakar lemak dengan berkesan dan supaya segala toksik jugak boleh dirembeskan dengan jayanya.ewah


Sebaiknya minum satu paket setiap hari breakfast dah cukup sebenarnya.InsyaAllah tenaga akan berkekalan sepanjang hari dan korang tak akan rasa mengantuk even lepas makan lunch pun still energized so apa tunggu lagi nikmatilah kelazatan aroma kopi Oriya Cafelicious yang pastinya akan memukau diri anda


Website:www.oriya.com.my
email:oriya.malaysia@gmail.com
hotline:016-218 1381

P/s:Rasa macam tak caya je aku boleh buat dua entry review dalam sehari.hehe.harap segala info yang aku tulis dapat memberi manfaat.InsyaAllah.Next entry wait for another review okey so please stay tuned!

thanks for reading
xoxo

Part I Penjagaan Rambut seperti rawatan di Saloon (Bene Premium Bluria set)

Assalamualaikum

Sebenarnya aku rasa tak sedap hati sebab dalam hati ni memberontak nak buat review dari minggu lepas lagi.Jarang aku rasa berkobar kobar semangat nak menulis kat blog ni tapi disebabkan last entry aku ada mention lupa bawa usb camera mini dslr tu so postponed la dulu tapi rasa arrghhh tak boleh jadi ni masa banyak terluang tak kan lah disebabkan tertinggal wire usb kena postpone sampai berminggu so aku snaplah dulu gambar gambar ni semua pakai camera Olympus 12 Megapixel adik nanti lepas balik kolej bolehlah aku snap pakai baby camera dslr aku pulak.Pada aku kalau nak buat review wajiblah kena ambil gambar yang berkualiti kalau tak entry tu jadi tak menarik.haha

Perghh panjang gila mukadimah ceritanya tajuk tertinggal wire usb je.kah.Okey sebenarnya ni nak cerita tentang salah satu produk penjagaan rambut yang masyaAllah sangat best pada aku tu haa yang tak sabar sabar nak review ni. Seriously sebagai seorang student masa sangat terhad nak pergi saloon tiap bulan untuk buat rawatan rambut dan macam aku yang takde lesen ni lagilah susah nak bergerak keluar rumah belum lagi nak cari saloon atau spa yang betul betul untuk muslimah sebab kebanyakan saloon sekarang unisex lagi satu kalau buat rambut mestilah nak kena keluarkan duit kan.Kalau habis beratus setiap kali treatment tu biasalah di zaman yang serba moden taraf hidup tinggi ini.hehe


Rambut tu ibarat mahkota seorang wanita dan penjagaannya tak boleh dipandang sepi buat acah tak acah je lebih lebih lagi kalau bertudung memang mudah rambut nak rosak kalau tak jaga dengan betul.Kalau sekadar pakai shampoo dan conditioner lepas tu dah harapkan rambut boleh hidup sihat,bersinar dan cantik tapi tak disusuli dengan once in a while treatment agak susah sebenarnya nak dapatkan seperti apa yang kita harapkan.Kali ni aku nak share produk yang aku tengah guna sekarang iaitu Bene Premium set shampoo and treatment merupakan shampoo non silicone yang baru di Malaysia yang diformulasi dari Jepun.Silicone merupakan bahan kimia yang aktif yang mana ia larut dalam air tapi tidak boleh ditanggalkan dengan mudah. Kehadiran silicon boleh menyebabkan liang akar pada rambut tersumbat dan membawa kepada kegatalan rambut,rambut berminyak dan kehilangan nutrient.


Untuk entry part (i) kali ni aku nak cerita tentang set Bene Premium Bluria.Untuk pengetahuan korang Bene Premium didatangkan dengan dua set yang sangat cantik.Set Pertama diciptakan khas untuk merawat rambut yang rosak melalui scalp treatment manakala untuk part (ii) nanti aku akan ceritakan tentang Bene Premium Rougeria khas untuk memperbaiki rambut yang bermasalah so nanti takdelah nampak macam mixed up sangat kalau aku tulis part by part kan.


Seperti yang aku nyatakan Bene Premium Bluria ni memang sesuai untuk memelihara rambut yang rosak melalui teknik scalp treatment.Mesti ada yang tertanya tanya scalp treatment tu apa ya?tapi sebelum tu kena tahu dulu antara penyumbang rambut rosak ialah penggunaan blow drying dengan cara tak betul,selalu pakai hair straightener,menggunakan pewarna rambut dengan kerap dan stress pun boleh buat rambut rosak weii.haha..Tanda tandanya seperti rambut bercabang,kering,kusam,mudah patah atau gugur.

Scalp pula bermaksud kulit kepala.Manusia biasa mudah terdedah dengan masalah kulit kepala antaranya seperti kelumumur,kegatalan,rambut berkeping dan kalau yang teruk tu boleh membawa kepada folliculitis,Psoriasis , etc yang memerlukan medical treatment so untuk menghindari masalah scalp problems ni Bene Premium Bluria ialah jawapannya!


Bene Premium Bluria diperkaya dengan organik materials yang dipanggil sebagai 
"green vegetables" yang mengandungi ektrak avocado,betik hijau dan kiwi.


Antara kandungan utamanya ialah mengandungi green enzymes iaitu sejenis protein prinsipnya untuk merawat rambut dari hujung akar (scalp) 

Selain itu,Bene Premium Bluria ni diperkaya dengan beberapa bahan semulajadi seperti green clay,Natural Ghassoul dan dead sea mud untuk membersih grease dan impurities dari hujung akar (scalp) secara menyeluruh.Terdapat lebih 30 jenis bahan galian di dead sea salah satunya dead sea salts yang digunakan untuk memberi nutrien pada rambut bagi menjadikan rambut lebih kuat dan pliable so kesimpulannya bahan bahan yang terdapat dalam range produk ni bukan yang cincai cincai punya sebab mostly memang yang sangat berkualiti.


Mesti ada yang tertanya tanya bau dia macam mana kan.Tak sah cakap banyak laa bau fruity floral dia memang sangat sangat wangi okey.Aku bukak kotak dia je pun satu bilik dah bau padahal belum guna lagi.Serius yang ni bukan propa okey!


Bene Premium Bluria Delicious SPA Shampoo 
(RM43.90 / 530ml)
Untuk shampoo dia pakai macam biasa je.Dua tiga pump pun dah cukup sebenarnya tapi macam rambut aku yang tebal ni guna shampoo lebih dari 3 pump rasanya kadang tu 4 5 pump jugaklah nak kasi betul betul meresap kedalam rambut tapi depends pada rambut kitalah kan ada yang tebal ada yang nipis so you know better.Untuk orang yang mempunyai rambut kering tak perlu cuci rambut setiap hari sebab kalau kerap sangat mencuci boleh menyebabkan minyak pelindung semulajadi pada rambut terhakis.Cuci 2 atau 3 kali seminggu pun dah cukup sebenarnya tapi awas kalau rambut kita jenis yang berminyak then barulah kena cuci setiap hari.Seeloknya time cuci pakai shampoo tu make sure urut kulit kepala dengan lembut menggunakan jari sebab mengurut dapat membantu melancarkan peredaran darah hasilnya hilanglah segala penyakit migrain bagai tu.hewhew


Bene Premium Bluria Delicious SPA Treatment
(RM43.90 / 530ml)
Lepas dah cuci rambut dengan shampoo then guna spa treatment ni.Function dia sama je macam conditioner.Dia berwarna putih dan bau dia sama macam shampoo jugak.Lagi satu nak begitau sebab aku pun baru tahu lepas baca magazine kalau sapu conditioner elakkan dari menyapu pada keseluruhan rambut especially pada kulit kepada kerana boleh menyebabkan rambut berminyak dan kewujudan kelumumur so tipsnya letakkan perapi rambut start dari paras telinga hingga ke hujung rambut ya.


Bene Premium Bluria Delicious SPA Hair Mask 
(RM43.90 / 210g)
Spa hair mask ni dirumus dengan concentrated herbal extracts tujuan utamanya untuk melembutkan rambut.Kalau guna conditioner rambut jadi lembut kan tapi kalau guna hair mask ni rambut berganda ganda lagi lembut even kalau rambut yang teruk bermasalah pun boleh membantu sebab ia merawat secara extensive hydration.Seriously rambut memang akan jadi sangat lembut lepas guna spa hair mask ni macam buat teknik rebonding pun hado..haha.Cara penggunaan dia sama macam spa treatment jangan letak dari akar rambut sebaliknya start dari paras tengah hingga ke hujung rambut kemudian jangan lupa bilas



Bene Premium Bluria Delicious SPA Night Care Milk 
(RM43.90 / 115 ml)
Spa Night Care milk ni pelengkap kepada set Bluria ni biasanya aku akan lumurkan pada rambut sebelum tidur lepas dah guna ketiga tiga set tadi.Function dia macam minyak rambut jugak sebab dia menjadikan rambut lebih licin sebab guna sebelum tidur sebab nanti masa tidur bermula segala proses metabolism dalam badan so Spa Night Care Milk ni bertindak sebagai sxtra  hydration.Macam aku suka guna lepas mandi sebab time ni paling senang nak sikat.Seeloknya gunakan setiap malam untuk hasil yang optimum tapi kalau orang yang pemalas macam aku ni bila nampak rambut nak kering baru guna.geezzz



So far sepanjang try set Bene Premium Bluria ni aku sangat berpuas hati.Rasa macam buat rawatan di saloon sebab effect dia rambut jadi lebih terurus dan aku noticed rambut dah tak berminyak dah sebab rambut aku ni memang agak panjang dan tebal so kena jaga extra care dan aku akan pastikan rambut akan kering betul betul sebelum mengenakan tudung so far alhamdulillah rambut aku takde masalah macam rambut gugur atau kelumumur.Apa yang aku boleh katakan overall set Bene Premium Bluria ni membersih rambut secara mendalam.Korang akan rasa rambut jadi lebih ringan dan impurities kat kulit kepala tu semakin berkurangan.

Panjang berleteq kan okey kalau rasa interested dengan produk ni terus tekan link laju laju kat bawah ye sebab next entry aku akan ceritakan pulak set Bene Premium Rougeria. Korang please janganlah nak berkira kalau rasa macam nak beli full set produk yang bagus macam ni sebab sangat berbaloi dengan botol yang besar tu aku sure boleh tahan lebih dari 6 bulan up to a year especially kalau yang dah kawin tu sangat aku recommend sebab selain nak cantik untuk diri sendiri mesti nak cantik untuk suami jugak kan.ihiks




till then
thanks for reading
xoxo

14 April, 2015

Announcement Review

Assalamualaikum

Sebenarnya aku balik cuti mid term 2 minggu ni dah plan siap siap nak buat review dekat blog sebab dah lama aku delay takut nanti rasa tak amanah pulak kan namun apakan daya tertinggal wire usb mini dslr aku kat kolej so takleh nak transfer gambar padahal dah excited ambil gambar bagai.huh frust nonggeng aku tapi insyaAllah lepas ni akan ada beberapa review yang akan menyusul.harap bersabar ye..hehe.Sekarang ni aku dah jarang update sebabnya kalau boleh setiap kali update aku nak update entry yang berkualiti je.heh.yang boleh meninggalkan kesan di hati pembaca tapi mostly akan ada lebih banyak review la kot instead of bercerita tentang life aku sebab aku kan tak berapa nak ada life *perasan bakal scientist sangat* hahaha takdelah gurau je serious aku tak seperti kebanyakan orang yang boleh cerita minggu ni keluar jejalan tengok wayang dengan kawan , minggu depan ada aktiviti rock climbing dengan geng ex sekolah minggu lagi satu pergi kenduri kahwin kawan sebab aku adalah aku yang ditakdirkan hidup dengan cara sebegini because for me it is not necessary to broadcast every high and low of your live to convince the people that you have life.Just live instead!


Gambar hiasan raya 2014

Thanks for reading
xoxo

04 April, 2015

Demam Telenovela

Assalamualaikum

Dulu waktu awal tahun 2000 femes cerita kat TV tayang drama telenovela dari Mexico.Time tu tak silap umur aku baru darjah satu atau dua tapi dah pandai tengok telenovela uolls.hewhew.First cerita Mexico La Usurpadora tayang kat nTV7 tahun 2001 masa tu kan baru lagi nTV7 bila bertambah siaran baru kat tv selepas tv 1,2 dan 3 dah rasa seronok sangat dah sebab time tu mana ada lagi astro.TV 8 dan 9 pun takde lagi.

Aku selalu tengok mak aku layan telenovela setiap petang apa lagi joinlah sekaki tapi ayah aku cukup marah kalau tengok drama ni maklumlah kecik lagi time tu takut kitaorang ni terpengaruh la kunun.haha.tapi aku selalu je curi curi tengok kalau ayah aku keluar rasa macam heaven gila sebab boleh layan telenovela.Kalau dia balik aku buat buat jela tidur tak pun tengok kat rumah sepupu aku sebelah rumah je pun.

Kalau ayah dapat tahu memang meletuslah perang dunia ketiga sebab dia cukup control kitorang ni dari tengok cite yang tak berpekdah.Aku peduli apa pandai pandai la reka cerita buat alasan tak pun diamkan diri bila ayah bebel.haha tapi bukan yang tu nak cerita sebab lebih 10 tahun dah berlalu dan sekarang ni dah dewasa *eh yeke* so freelah nak tengok cerita apa pun mak ayah susah dah nak control anak anak di zaman teknologi yang serba canggih ni melainkan diri kita sendiri kena tahu filter cerita hak jenis yang apa yang patut nengok dan tak patut nengok kan.

Aku selalu ponteng kelas Fardu Ain setiap minggu sebab ketaksuban melayan telenovela Mexico ni yang selalu ditayangkan pukul 2-3 petang.demm haha.Lepas tu aku siap ada satu buku khas translation bahasa Spain-Melayu konon suatu hari nanti nak pergi Mexico jadi pelakon sebab tu kena fasih bahasa latin.hahaha nampak tak betapa tingginya imaginasi waktu kanak kanak dulu.

Dulu pergi mana mana semua orang asyik bercerita pasal telenovela especially Rosalinda tu memang tak payah cakap la shopping pon lengang, mak anak sanggup bergaduh berebut channel TV sebabnya mak nak tengok Rosalinda anak nak tengok karton.Kalau boleh satu episod pun tak nak terlepas bukan macam astro terlepas satu episod 14 ribu kali boleh tengok siaran ulangan.Aku membesar dengan drama ni dari darjah satu sampailah late 2006 tak silap TV dah mula stop dah cerita Mexico ni dan mula import drama dari seberang yang pada aku ntahpape dia punya storyline tak best langsung.kah

Sekarang ni aku ada habit baru iaitu setiap petang aku suka tengok drama La Usurpadora lakonan Gabriela Spanic dan Fernando Colunga kat youtube yang aku pernah tengok masa kecik dulu.Drama ni box office kalah cerita hollywood tau dan diexport ke lebih 100 buah negara.Translation takde pun kat youtube tapi buat buat faham jelah sebab aku suka tengok hero dan heroin dia yang lawa gila and plot cerita yang rare tentang adik beradik kembar.

Jenuh aku cari english subtitles tak jumpa jumpa.Ingatkan aku sorang je yang cari rupanya ramai lagi yang tercari cari english subtitlesnya pada tahun 2015 ni walaupun ceritanya dah classic.Nampak tak kerelevenan drama Mexico ni walaupun hampir 20 tahun pun orang masih nak tengok.Pada aku cerita sekarang tak kisahlah negara apa sekalipun tak boleh lawan zaman 90'an dulu sebab dia ada sentimental value, sarat dengan nilai pengajaran dan takde babak yang berlebihan.Ni pada akulah pada tanggapan orang lain tak tahulah macam mana.



p/s:habit sekarang tengok balik drama classic mexico..layan lagu mexico
haha

Thanks for reading
xoxo