28 June, 2015

Neesya Brightening Gel Contour Review

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Rasanya ramai yang menghadapi masalah eyebag kan.Hmm, kadang kadang memang susah nak hilangkan walau dah cuba bermacam jenis produk.Biasanya mata akan nampak lesu,lebam dan tak bermaya kalau tak cukup tidur tapi aku pulak mata jadi lesu sebab terlebih tidur.haha agaklah nampak ketara sangat lepas bangun tidur tu.Ada certain orang eye bag memang nampak ketara sesetengah pulak biasa je.Macam aku just masalah eyebag ni just nampak ketara lepas bangun tidur je tapi tak seteruk mana.To be honest memang aku makhluk yang pemalas nak sapukan eye gel dalam seminggu tu sehari dua mesti terskip tapi once aku cuba Neesya Brightening Eye Contour Gel rasa macam hari hari nak guna sebab best sangat! 

Neesya Brightening Eye Contour Gel (30 ml)
RM:119


Antara kelainan Neesya dengan produk lain ialah ia menggunakan teknologi  360° sesuai digunakan untuk menghapuskan dark circles, bertindak sebagai anti-puffiness dan paling penting anti-fatigue and aging.Pada aku yang anti-fatigue ni added point dia sebab biasanya kebanyakan eye gel just function untuk menghilangkan dark circles/eye bag je kan.hehe LumiScience® ialah salah satu teknologi yang digunakan untuk melindungi kulit daripada oxidative stress dan mengurangkan tanda tanda awal penuaan manakala light diffusers yang digunakan me-refract cahaya untuk memberi kesan optical brightening.Isk dah macam terangkan pakai konsep Fizik pulak kan.haha aku just boleh beritahu description je kalau nak tahu lebih lebih silalah ke kilang manufacturing dia okey.ahaks


Neesya Brightening Eye Contour Gel ni takde fragrance dan tidak mempunyai apa apa pewarna pun.tekstur dia bersinar bak berlian serius first time tengok dia punya gel ada manik manik glittering camtu maybe sebab AquaBiomin Gem Blend la kot tapi once dah sapu dia akan melt pada kulit.Tak tau la nampak ke tak gambar kat bawah ni sebab aku lupa nak zoom.haha tapi yang penting dia tak melekit masa pakai sebab aku memang tak suka kalau pakai produk jenis yang tak meresap melekit lekit eww haha kan dah cakap aku ni cerewet kroohhh 


Kat bawah ni aku listkan bahan bahan Neesya Brightening Eye Contour Gel ni

Water, Hydrolyzed Rice Bran Protein, Glycine Soja (Soybean) Protein, Oxido Reductases, Butylene Glycol, C12-15 Pareth-12, Glycerin, Citrullus Vulgaris (Watermelon) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Lens Esculenta (Lentil) Fruit Extract, Sodium PCA, Sodium Lactate, Carbomer, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Chlorphenesin, Actinidia Polygama Fruit Extract, Bisabolol, Sodium Hydroxide, Mica, Titanium Dioxide, Sodium Hyaluronate.


Yang ni pulak kandungan Utama Neesya Brigthening Eye Contour Gel



For those yang belum tahu lagi cara penggunaan yang betul a repeat aku guna perkataan 'betul' ye sebab memanglah ramai tahu guna tapi adakah anda pasti cara penggunaan eye gel/serum adalah betul? step ni sangat penting ok sebab kalau silap cara tak akan dapat kesan yang memberangsangkan
tak kiralah walau beratus ratus botol kau terjah.hiks



So far baru seminggu aku guna Neesya Brightening Eye Contour Gel ni so effect dia takdelah drastik sangat.Jangan lupa ini bukan pertandingan silap mata ye kalau kau harap boleh berubah dalam masa seminggu je.At least ambil masa 8 minggu untuk betul betul merawat kulit mata sebab mata kan salah satu bahagian yang paling sensitif.


Nah, aku buat lagi tutorial kalau gambar model kat atas tu tak nampak dengan jelas.Make sure beri perhatian pada tiga kawasan utama ni dan jangan sesekali melebihi kawasan tersebut sebabnya satu rugi kedua takut tak menjadi haha especially no 3 tu jangan pakai menghala ke bawah just sapukan pada bahagian atas sahaja ya.

Selepas seminggu eye bag makin kurang


Kawasan bawah mata dah kurang gelap dah.yay! sep sikit tapi ni baru seminggu kalau rajin nanti aku monitor the progress untuk minggu minggu yang seterusnya.Pada aku tak harap pun nak mata cantik tanpa sedikit cela at least kalau orang pandang mata kita takdelah dorang cakap 
"eh,mata kau nampak lesulah,tak cukup tidur ke"haha


Melihat kepada bentuk dan isi kandungan ni aku berani estimate dia boleh bertahan sekurang kurangnya dua ke tiga tahun sebabnya aku pernah guna cream mata lagi kecil daripada ni dua tahun pun belum habis lagi satu setengah bulan pun belum luak luak lagi so jangan berkira nak beli Neesya brightening Eye Contour Gel sebab ianya pasti sangat menjimatkan!


Neesya boleh dibeli secara online atau di beberapa outlets yang aku dah mention dalam post semalam tapi aku suggest korang belilah kat outlets kalau tinggal kat area KL sebab ada consultants yang boleh boleh guide kita sebab dia lebih arif produk apa yang sesuai berdasarkan kondisi kulit kita tapi yang tinggal jauh jauh tu jangan risau uolls still boleh purchase Neesya through online.Sekarang kan dah maju chit chat je melalui facebook,email or whatsapp manfaatkan teknologi yang ada.

Untuk sebarang maklumat sila layari


Selamat Menjalani ibadah puasa
Thanks for reading
xoxo

27 June, 2015

Neesya Skincare Review: Intro

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Hi semua! cepatnya masa berlalu hari ni dah masuk 10 hari kita berpuasa.Mudah mudahan amalan ibadah kita diterima oleh Allah.amin! sebenarnya last week lagi aku excited nak update blog tapi I was not feeling well but Alhamdulillah today getting better I'm super excited nak share satu produk yang makin dikenali sekarang iaitu Neesya! Kalau korang perasan kan kat tv sekarang dah ada iklan Neesya. Aku terjumpa produk ni dah lama sebenarnya masa jalan jalan dekat The Mines shopping Centre nampak Neesya outlet kat tengah tengah mall tu siap ada consultation lagi tapi time tu tak terfikir lagi nak try dalam hati aku cakap macam ni:

"Em, produk ni nampak mewahlah mampu ke aku nak beli?" haha padahal belum tengok lagi harga dia lalu je pun. *biasalah ayat student* heh

Tapi lama kelamaan bila tengok Neesya ni makin popular teringin pulak nak cuba sebabnya aku fikir namanya pun dah Melayu so product ni mesti made in Malaysia.Paling penting ianya mestilah halal, GMP certified dan ada kelulusan KKM so aku approved untuk try pada diri sendiri.hehe.Sebelum tu video kat bawah nilah iklan kat TV yang aku maksudkan tu.


Kalau korang browse website atau facebook Neesya banyak sangat jenis produk yang boleh didapati.Aku dah printscreen siap siap dah kat bawah ni memang rambang mata sangat nak pilih yang mana kan tapi jangan risau sebab Neesya ada beberapa consultation outlets seperti di Subang Parade,SACC Mall Shah Alam,The Mines Seri Kembangan,Plaza Metro Kajang dan Sunway Putra Mall KL so uolls boleh dapatkan khidmat consultation bila bila masa okey.


Untuk pengenalan ni kira macam sneak peak dulu just tulis mainly what is Neesya takut ada lagi yang belum tahu tentang produk ni then for the next entry baru aku akan start review 4 produk Neesya iaitu Iluminating Essence, Hydrating Serum,Brightening Eye Contour Gel, Eye & Lip Makeup Remover.Sekarang ni baru je seminggu aku cuba tak sabar nak tengok effect dia macam mana dan kongsi dengan korang so far I can feel the positives effects treating me.yeahh!


Asyik dok potpet potpet belum cerita lagi Neesya punya definition dan trademarks haha. Okey Neesya merupakan skin radiance specialist brand yang pertama menggunakan konsep LumiScience°® Technology seumpama di Malaysia.Selain itu Neesya menggunakan pendekatan 360° bagi membantu mengembalikan keserian kulit wajah.ceh! Teknologi yang digunakan ini penting bagi menghalang proses carbonylation: is a type of protein oxidation that can be promoted by reactive oxygen species.-NCBI Apa yang aku faham carbonylation ni terjadi disebabkan faktor kulit yang terdedah pada cahaya UV secara berlebihan, faktor persekitaran yang tak bersih dan stress juga turut menyumbang ya.

Tak lama lagi kan dah nak raya so mesti nak kulit berseri seri kan.Aku suggest try for Neesya sebabnya dia halal, mesra pengguna,sesuai dengan semua jenis kulit dan produk ni setanding dengan antarabangsa tau.Aku suka dia punya tagline:

Neesya skincare is about enriching lives with effective, scientific beauty care, made affordable to everyone.



Untuk maklumat lanjut sila ke:


Thanks for reading dan Selamat Menjalani ibadah puasa
xoxo

P:/s:Wait for my next entry for Neesya Review!

13 June, 2015

Gulaco. Pauda Mask Review

Assalamualaikum

Alhamdulillah aku telahpun menamatkan semester 6 dengan jayanya and I’m officially final year student! Can’t believe dah jadi super senior hehe.Ya allah cepatnya masa berlalu terasa baru semalam masuk Asasi.heh okeylah nanti story next entry kang tak pasal pasal post ni bertukar tajuk pulak sebabnya tujuan utama nak cerita tentang produk Gulaco. yang aku pernah tulis dulu.Ingat lagi tak kalau tak ingat silalah scroll bawah sebab part intro aku dah explain awal awal dah produk ni berasal dari mana so far and so forth.For the last entry about Gulaco. aku nak cerita tentang face masker dia pulak.

PAUDA MASK (80 grams)
HARGA RM40


Bagi sesiapa yang mengenali aku akan tahu aku ni memang hantu masker kehkeh sebab suka sangat pakai mask dan bermacam jenis mask yang aku pernah try Alhamdulillah sepanjang try bermacam jenis mask ni takde lagi allergic reaction ke apa.Biasanya aku akan pakai time nak tidur kalau malam malam cuaca panas kan lepas tu kena pulak penat sangat balik dari kelas sampai ke petang tu bila pakai time nak tidur rasa macam ya allah nikmatnya.haha 

Gulaco. Pauda Mask mempunyai 3 jenis dari sebelah kiri gambar kat atas warna merah tu diperbuat daripada kulit Manggis, warna kuning pulak diperbuat daripada Sambiloto dan yang warna biru ialah Daun Kelor.Di Indonesia daun Kelor atau nama Saintifiknya ialah Moringa Oleifera dianggap sebagai tanaman herba ajaib yang boleh mengubati banyak penyakit kerana mempunyai kandungan vitamin C dan vitamin A yang tinggi.Kajian menunjukkan ianya mampu mencegah sehingga 300 jenis penyakit.Hebat kan manakala Sambiloto pula merupakan sejenis tanaman herba yang banyak ditanam di India dan juga Sri Lanka.Aku dah try google nama nama pokok herba ni dalam bahasa Melayu tapi tak jumpa jumpa haha mungkin kena tanya budak hortikultur baru dorang boleh explain kot nama nama pokok ni kalau aku memang fail bab bab nama pokok.heh

Manfaat Utama

Kulit Manggis: Menghilangkan blackhead dan mengurangkan liang pori terbuka
Daun Kelor: Untuk melembutkan dan menlicinkan kulit wajah
Daun Sambilato: Memudarkan parut jerawat dan blemish dan infectious skin



Memandangkan kulit aku ni ada sikit bekas parut jerawat yang masih belum sembuh sepenuhnya so aku try dulu Gulaco. Pauda Mask Daun Sambilato.Dia punya penyediaan tak rumit sangat pun just ikut je gambar kat bawah ni yang penting ada pelapik atas meja sebab dia dalam bentuk sebuk kan so debu debu pauda mask ni mudah berterbangan kalau tak hande dengan betul.

1. Sediakan mangguk kecil/pinggan kecil. 
2. Masukkan satu sudu Pauda Mask ke dalam mangkuk
3. Campur 2 sudu setengah air biasa
4. Gaulkan dengan tangan untuk pastikan betul betul sebati

Then boleh ratakan pada muka jangan takut okey bau dia macam bau herba or kalau korang pernah try daun tanjung dia punya tekstur sebiji sama cuma akan rasa pedih sikit je ala tak pedih pun pada aku maybe sebab dia ada antibacterial effect tu yang rasa macam tu.

Nah aku sengaja zoom besar besar punya supaya nampak jenis.Ni gambar sebelum or semasa pakai Pauda Mask.Awas!! Pauda Mask ni kena pakai 10 minit sahaja sebab dia mengandungi natural clay jangan sampai kering sebab kalau dah kering sangat kesan dia jadi terbalik instead of jadi better kulit akan jadi lebih kering atau gatal bahkan irritation.huh seram waa dengar tapi janganlah takut aku guna rilex je.haha.


Gulaco. Pauda Mask ni jenis yang mudah cepat mengering so kena cepat cepat basuh dengan air.Lepas dah pakai aku elakkan pakai mana mana produk sebab tak nak campur campur biar je Pauda Mask heal kan kulit kita tanpa interaction dengan mana mana chemical sebab dia kan bahan organik and dah tak perlu dah nak cuci lagi guna pencuci muka.


Tekstur dia agak muddy macam ni time bilas tu pakai air suam lepas tu bilas lagi guna air sejuk sebab air sejuk dapat tutupkan balik liang liang pori yang terbuka.Dah dekat dengan 140 ribu dah aku ulang ayat yang sama function air suam dengan air sejuk ni tiap kali explain tentang produk review kalau tak ingat lagi tak tahulah *pesanan untuk diri sendiri* haha tapi orang kata kalau ulang banyak kali lagi bagus sebab boleh retain dalam long term memory.keh


Kalau nak tahu sesuai or tak dengan kulit aku suggest lakukan test dulu pada kulit kalau rasa okey maknanya sesuailah dengan kulit kita.Pada aku overall memang aku suka dengan Gulaco. Pauda Mask dan semua produk dari Gulaco. jugak.Memang tak menyesal lah guna. Kalau ada yang tanya nak beri kepuasan impak maksima trylah kelima lima ranges full set dari Gulaco. ni tapi kalau rasa tak cukup bajet beli dulu sikit sikit baru tak terasa sangat.Contoh bulan ni purchase Rub Rub Body Oil bulan depan invest pada yang lain pulak.


Tumpang lalu ek sorry muka skema sikit sengaja pakai cermin mata sebab nak complement dengan gigi besi tapi janganlah focus pada gigi besi ok haha yang penting parut jerawat tak ketara sangat lepas pakai gulaco. pauda mask gambar ni aku tak edit mungkin gambar tak clear sangat sebab malam kot.hewhew

Buat masa sekarang aku just sempat update setiap satu jenis dari setiap produk Gulaco. sebab masa agak limited nanti bila betul betul free aku akan update yang lain lain ok insyaAllah.Diulangi untuk dapatkan produk original ni kat Malaysia hanya boleh didapati kat instagram di bawah ya kat tempat lain memang takde.Aku rasa gembira sangat dipertemukan dengan produk Gulaco. Klik laju laju link kat bawah to place your order ok.


@Lipsandcolour
@Lipsandcolour
@Lipsandcolour

Thanks for reading
xoxo

Selamat Berhujung minggu

06 June, 2015

The Last Conversation...

Assalamualaikum

Today I received sad news. Friend of mine,her husband passed away this morning Al-Fatihah. Last night how downhearted she pleaded us through whatsapp group and we were raising some money to help her husband to undergo neurosurgery operation because he had a serious bleeding in the brain.We were all gone insane thinking how to help her to gain instantaneous amount of money within two days if not the doctors could not operate him. I could not believe the drama I saw in the television appeared in a real life. She doesn't work since she was pregnant for 7 months, her parents were divorced since she was a child then her father had past away while her mother married another man.No news from her siblings and relatives.I can feel the hard all those circumstances she had to face alone.

Yesterday I thought to call Pusat Zakat Kelantan or other Humanity Agency but it was exceedingly 5 pm, the office might closed since I was having a long conversation with my dad I could not take a speedy action while replying the messages in a chat group.You know once talking to my father I need to pay 100% attention if not there would be world war (iii) erupted then I just able to mapped out through email if they could help with an emergency case casting over like hers.

Her husband was diagnosed with heart attack and at the same time suffered with epilepsy or seizures. He was warded in ICU for the past several weeks but from what I knew he was suffering since last year. I could not imagine at the age of 22 she lost her beloved one and at the same time she has to take care of two small children plus expecting for another baby soon. MasyaAllah how terrific Allah's test for her.

She needs a supreme support from us. If I were working surely I can give her some money but I am not a rich girl who able to donate masses amount of money but if it cost two three hundreds doesn't matter for me but how can she survives helplessly without a help from any society or organization? At least she needs to sustain until she deliver the baby.Guys this is not a myth story simply created by me but this is a true story happened around us it just a matter either we care to opened up our eyes or not.

Appreciate your loved one maybe today is our last conversation with them. Forget all the hatred and cast off the altercation because life is too short to be wasted.


Certainly, We shall test you with fear, hunger, loss of wealth, lives and fruits but give glad tidings to the patient those who, when afflicted with calamity say, "Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return." It is those who will be awarded blessings and mercy from their Lord and it is those who are the guided ones. (Al-Baqarah 2:155–157)