30 August, 2015

Sisterhood

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Yesterday we sent my sister off to KLIA who will be studying Bachelor Psychology Program in California USA.Alhamdulillah everything goes as planned.My mother and brother put a lot of effort sorting preparatory things for her while me only do the snooze.haha I don't want to write much let pictures do the talking because I still need to digest she is now far away from us.*emosi pulak* .


No no she's not travelling alone to San Fransisco but accompanied by other her MADPP friends. Anyhow, they will transit to Japan Osaka first before landing to US


Ready to weight to make sure the bags are not overweight if not we need to pay extra.heh


Busy girl


My dear sister, even we often quarrel like Tom and Jerry kakak loves you truckload and we are going to miss you! kakak believed you will be well adapted and treasured with a good environment.We always pray for it and lastly surely me and mama will be to USA upon your graduation day.That is my promise!

Thanks for reading
xoxo

15 August, 2015

5 Tips D.I.Y

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Aku merupakan seorang penggemar barangan D.I.Y sebab aku mempunyai jiwa yang sukakan kretiviti walaupun diri ini tiadalah sekreatif mana pun.Kedai fevret aku ialah Mr. DIY sebab ianya murah dan mempunyai pelbagai pilihan tak kira dari barangan hardware,barangan computer,pinggan mangguk mahupun alat tulis.Tiap kali melangkah ke kedai mahu kau berjam terperuk kat sana.Aku memang tak boleh tengok barang comel lagi murah geram tahu.


Aku tak tahu apa motif gambar chop stick ni makanya yang penting harganya cuma lima posen je giler kau tak murah.Lepas ni kalau tak reti makan pakai chop stick tak tahulah nak cakap apa.Terlari tajuk pulak cakap pasal chop stick kau dah kenapa.

#1. Compartment/Organizer


Baiklah back to the topic pada aku sangat penting untuk ada organizer untuk setiap barang keperluan macam kat atas ni adalah  ubat ubatan semuanya aku sumbat dalam satu bekas senang nak cari dan paling penting nampak kemas dan tersusun.handsock,makeup dan stationery juga aku sediakan organizers.Tolonglah jangan cakap korang suka letak barang bersepah aku sekeh baru tahu.


Segala alatan stationery aku letakkan dalam satu bekas.Sedap je mata memandang bila barang barang kecik macam ni tersusun.Bekas ni pun dibeli di kedai Mr.DIY tak cecah RM3 pun.

#2 Kotak/Bekas Terpakai



Aluminium box ni macam baru dibeli kan padahal aku main rembat dalam kabinet mak aku buat simpan segala khazanah washi tapes.Mak aku seorang yang sangat menghargai pemberian orang kadang tu kotak barang hadiah yang dah lama orang bagi mak aku boleh simpan sampai bertahun tahun.Aku selalu pelik kenapa mak suka simpan barang lama tapi akhirnya aku juga yang terkedek mencari kehulu dan kehilir apabila ingin menggunakannya.hahaha!


Yang ni pulak bekas kaca adik aku beli masa birthday aku bulan lepas so aku letak semua daily skincare dalam ni.Katanya dia tahu aku sukakan something yang simple dan lain daripada yang lain cenggini.Bijak betul adik aku dah tahu citarasa hakak dia yang penting wujud unsur pink disitu.keh

#3. Cara susunan


Percaya tak susunun memainkan peranan yang penting dan ianya sangat mempengaruhi mood aku. Bila tengok tempat bersepah rasa nak mencarut pada diri sendiri pasal apa malas sangat nak kemas hence aku akan make sure dressing table ni sentiasa kemas walaupun kedudukannya sentiasa bertukar selang seminggu akibat kerajinan yang melampaui batas.


Contoh aku letakkan satu bahagian nails department la konon tak bercampur dengan part yang lain dalam satu almari.

#4.Kreativiti

Aku hias kotak terpakai ni guna wallpaper sticker ye kawan kawan.Aku ternampak ada lebihan wallpapar dan kotak yang terpakai dalam drawer maka aku transformkan lalu menjadi kotak bagi menyimpan sticky notes yang bertimbun.Guys, it is all about a matter of creativity!



#5.Rajin


Sebenarnya kalau nak buat D.I.Y ni petuanya kenalah rajin kan nama lagi tujuan utamanya bagi menjimatkan kos.Banyak sangat video D.I.Y di youtube jadi silalah  merajinkan diri mencari idea yang bernas untuk menghasilkan pekerjaan D.I.Y yang ohsem ini.


Thanks for reading my entry
xoxo

02 August, 2015

Neesya Hydrating Serum Review

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

This is my last entry talking about Neesya Skincare so untuk kali ni aku nak review tentang Neesya Hydrating Serum. Pada aku pemakaian serum perlu diberi perhatian serius sebab ia merupakan salah satu sistem untuk melambatkan aging proses yang akan dilalui oleh semua orang.Aku tak la cakap tak nak langsung hadapi faktor penuaan tu tapi kalau boleh biarlah aging gracefully gitchew kan.Cakap macam nenek nenek sangat kan aku ni.haha takpelah at least kita kena bersedia untuk menghadapi the nature proses of the skin ni secara berhemah dan bijaksana.

Neesya Hydrating Serum (30 ml)
RM125

  
Kebanyakan diantara wanita akan menghadapi masalah penuaan kulit bermula pada awal usia 30-an (Harian Metro 26/5/2011) maka ramai yang ambil jalan pintas untuk suntuk kolagen la vitamin C la dan suntikan yang kita sendiri tak pasti risikonya so daripada nak ambil risiko yang mungkin akan membahayakan nyawa better guna jelah serum cuma perlu disapu pada bahagian luaran je.Setahu aku serum ni mempunyai molekul yang jauh lebih kecik berbanding cream atau moisturizer so memang pantas diserap kedalam kulit berbanding suntikan biasanya akan masuk kedalam saluran darah dan kemungkinan memberi kesan pada organ dalaman.


Neesya Hydrating Serum ni mempunyai tekstur yang lebih kurang sama dengan Illuminating Essence cumanya lebih cair sikit.Bahan utamanya ialah Aquacell yang penting untuk memberi kelembapan kulit dengan lebih sempurna.Bila aku swatch sekejap je dah kering dan dia punya soothing effect tu sama macam pakai Illuminating Essence jugak.Bila aku surf mostly kandungan bahan pun sama sebab tu lepas pakai je Neesya Illuminating Essence aku akan sapu Neesya Hyrating Serum sebelum tidur bagi menggandakan kuasa penyerapan kedalam kulit.


5 saat kemudian nah tengok bahagian yang aku bulatkan especially bahagian kanan cepat kan meresap.Mesti ada yang tertanya tanya apa beza Neesya Illuminating Essence dan Neesya Hydrating Serum walaupun ia mempunyai bahan actif yang sama? yang mana lagi penting kena ke pakai dua dua? Boleh tak kalau pakai salah satu je? Ceh macam tau tau je apa persoalan korang kan.


Kalau diikutkan Neesya Hydrating Serum ni mempunyai fungsi Intensive Hydation bagi sesiapa jenis yang mempunyai kulit kering aku sangat syorkan guna Hydarting Serum tapi macam aku walaupun kulit jenis combination skin+ oily still jugak guna both of those products kerana dengan pemakaian serum secara konsisten insyaAllah dapat juga mengurangkan kulit kusam dan tona kulit yang gelap sekaligus menghilangkan bintik bintik hitam.It is an added value if we purchase both.hehe

Tak semestinya kulit yang jenis oily tak tidak sesuai digunakan bahkan lagi elok sebab biasanya kulit jenis berminyak ni kalau bangun pagi pagi mesti rasa macam tak selesa kan tapi once malam hari pamper kulit dengan serum ni keesokan pagi tu bila bangun kulit kau akan rasa lembap semulajadi bukannya lembap minyak masak tu ye.

Nampak tak pelekat halogram silver pada penutup kat atas tu? Senang je kalau nak tahu sesuatu produk tu original dan selamat make sure dia ada pelekat ya.Walaupun Neesya Hydrating Serum ni cuma memiliki volume 30 ml tapi sangat sangat jimat tau sebab dah hampir dua bulan aku guna belum lagi sampai suku hokayy nak bawa kemana mana pun senang tak berat pun.


Untuk cara penggunaan biasanya aku letak 3 titik satu didahi, 2 dipipi dan urut kulit dari bawah menghala ke atas bukannya dari atas menghala ke bawah tak kiralah apa pun produk yang digunakan memang macam tu teknik dia.Aku pun baru tahu selama ni main tenyeh je kat muka.haha patut la orang lawa lawa dan awet muda ni teknik sapuan pun dorang ambil concern kan.

Neesya Hydrating Serum akan menunjukkan 35 % hasil kelembapan biasanya dalam masa dua mingu. Aku beri satu analogi kenapa pentingnya untuk kulit retain the moisture katakan kita ambil kertas dan soak kedalam bekas berisi air bila kertas berisi air tu dikeluarkan dan dibiarkan kering pada permukaan meja agak agak ada kesan kering tak pada kertas tu? mestilah ada kan macam tu jugalah fungsi pada manusia kertas tu ibarat kulit kita bila kita sentiasa balance dengan air dia akan regain the moisture tapi bila tidak mendapat air yang mencukupi maka ia akan menghasilkan kesan dan kesan tu adalah kedutan.Faham kan

Selepas 6 minggu


Alhamdulillah my skin getting better and better.To sum up, aku suka kesemualah Neesya Skincare ranges ni.Kalaulah diberi peluang untuk try kesemua set memang raya sampai tahun depanlah aku.haha


Sebarang maklumat sila layari


Thanks for reading
xoxo