25 July, 2016

Bersiar siar di Cardiff, Capital of Wales ; United Kingdom

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Kali ni aku memang excited nak menulis dan story tentang perjalanan aku ke Cardiff, The Capital of Wales semalam. Kebetulan pula rezeki aku kali kedua pergi Cardiff.First masa tahun 2003 aku datang dengan ayah ziarah family.Kali ni pula aku pergi dengan auntie by kereta.Sebenarnya tujuan kami ke sana untuk hantar semula sepupu kepada auntie dengan baby Khalil ke rumah mereka after tinggal semingu dengan kami semua untuk attend wedding uncle so aku apa lagi joinlah sekali dah ada peluang depan mata.hehe.Masa datang dulu pun dah tak ingat dah Cardiff camne sebab time tu kecik lagi.

Sebelum tu aku nak tunjuk dulu Cardiff ni located kat area mana based on peta sebab aku pun tak ingat so kita buat research sikit.Baru aku tahu Ireland, Scotland,England dan South Wales merupakan negeri negeri yang membentuk The Great Britain, United Kingdom. Tak silap aku dulu masa Geografi tak belajar pun peta UK.haha, ayat orang tak nak kalah. Baiklah, nampak tak Cardiff berada di bahagian bawah sekali di Wales, ya Cardiff located at the seaside dan antara tempat yang paling popular adalah Cardiff Bay. Perjalanan daripada Harlesdan, London (rumah family) ke Cardiff memakan masa lebih kurang 2 jam 50 minit.



Pemandangan sepanjang perjalanan dari England (London) ke Wales (Cardiff) tersangatlah cantik terutama dia punya ladang mashaAllah lawa sangat. Walaupun aku banyak tidur sepanjang perjalanan, tapi aku tak lepaskan peluang ambil the best shot.haha. Rugilah dah jalan jauh jauh tak ambil gambar kan.

Benda yang menarik perhatian aku sepanjang perjalanan ke sana adalah kitaorang melalui jambatan yang dipanggil The Severn Bridge. Jambatan nilah yang menghubungkan England ke Wales. Sepanjang jambatan tu kita boleh tengok sungai yang memang cantik subhananllah.


England wales border crossing via Severn Bridge. Nama Severn Bridge diambil sempena nama The River Severn yang melintasi sepanjang laluan.Image aku pinjam google sebab tak dapat nak ambil proper image sepanjang laluan dengan kereta.


Sampai je Cardiff kitorang terus ke restoren Lubnan yang terletak di sekitar bandar Cardiff.


Nama restoren ni Lilo Grill House.


Yay, masa untuk order menu.Time ni kitorang memang dah lapar giler sebab masa sampai tu dah pukul 6 petang and masing masing belum makan lunch lagi.


Mixed stick with chicken and rice plus fries. Aku main sebut je nama ok sebab aku tak tahu specific full name dia dekat menu since sepupu kepada auntie aku yang order dan dia yang belanja kitorang semua. Dia kata dia pernah makan kat sini so dia suggest menu ni which is the portion for 4 people tapi dia punya portion dah macam untuk 10 orang je aku tengok.ekeke.Tengok tu tangan baby Khalil.Dia pun tak sabar nak makan.hiks.Stick dia memang sedap hokeyhh banyak giler aku makan tapi sosnya tak berapa nak sedap sebab rasa sour. Aku lebih prefer sos chili pekat manis.huhu anyway bersyukur la kan sebab orang dah belanja kita makan.


My fevret apple juice.


Sempat lagi shot gambar unta memang betul betul rasa kat timur tengah bila berada dalam restoren ni.


Pemandangan luar restoren.Sepanjang laluan boleh tengok banyak small stores/shops dan pejalan kaki.It is a typical European country view.


sumber: google pemandangan Cardiff Bay pada waktu malam.

Lepas makan, hantar baby Khalil dengan mommy nya ke rumah, terus pergi ke Cardiff Bay. Masa aku sampai still lagi siang sebab time summer siang lagi panjang daripada malam.Maghrib kat sini pukul 9 pm so masa kami sampai lebih kurang pukul 7.30 pm camtu still lagi cerah.


Sesuai sangat kalau nak beriadah petang petang kat kawasan ni.


Cantik kan pemandangannya.Sebenarnya banyak lagi tempat menarik dan aktiviti yang boleh dilakukan di Cardiff Bay antaranya ialah Wales Millenium Centre, Cardiff Bay Barrage, Cardiff Bay Water Activity Centre,World of Boats dan banyak lagiii.


Mat salleh mundar mandir disekitar kawasan Cardiff Bay.hehe


"Wait ya, make sure you do take the best shot ever of me". Kataku kepada sepupu.haha.


For those who loves nature this place gonna rock on you.


Dapat bergambar pun dah happy kalau dapat buat aktiviti melompatlah aku.Tapi kali ni just datang sekejap je.Next time inshaAllah akan datang lagi.Auntie siap janji nak bawa jalan merata tempat bandar Cardiff katanya.Ni buat aku nanes ni.huhu


Kat sini pun ada eye juga tapi bersaiz  mini tak sebesar di kota London cukup membuatkan tempat ini nampak gah dan meriah.Bangunan merah ni namanya Pierhead telah dibina sejak tahun 1897 berfungsi sebagai heritage centre.Kiranya bangunan majestic yang unik ni telah menjadi kebanggaan dan focal point di Wales lebih 118 tahun yang lalu.


Jap, tak faham kenapa kaki boleh menghala macam tu.haha nasib baik bawa PA boleh suruh dia snap gambar banyak banyak buat gaya mengarut camne pon tetap dilayan.yes, iloikee 


I just wanna feel the sea breeze.


Mohon jangan dilayan Siti dengan Rahmat yang tengah dating kat belakang tuu.Focus kat aku je k.

Acah acah Kim Kardashian.


Rumah kat belakang tu bukan white house ye walaupun ianya berwarna putih.


Melepaskanmu bukan mudah bagiku melalui semuaaa ini.I am running out of caption guyss.haha


Jap, nak cuci spec sat.


Selfiee dan ngangaaa.Bayang tuuu epic sangat awww


Semasa perjalanan pulang dapat tengok sunset lawa sangat mashaAllah.Aku ada record video sepanjang perjalanan dalam kereta.Nanti aku upload bila rajin.hehe


One way to get the most out of life is to look upon it as an adventure-William Feather

Yes, I definitely will come again to Cardiff.MashaAllah I love it so much.I love the stunning weather,delicious food,good people and the picturesque buildings all around.Cardiff bay is an amazing place for those who wants to feel a great serenity away from a busy place such London.Anyway, I do love London.I love them both.

p/s: Certain pictures tak letak copyright sebab malas lagipunn aku tak kesah orang nak guna gambar aku sebagaimana aku tak kesah ambil gambar daripada google.haha

InshaAllah lebih banyak lagi story aku akan upadate.I will keep myself busy updating blog lepas ni sementara rajin kan.Harap ada lah juga sedikit sebanyak info yang aku boleh beri pada korang.

Thanks for reading my entry
xoxo.
Post a Comment