23 August, 2016

Dinner at Royal Nawaab London

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Setiap moment yang berharga yang aku lalui atau hadiri inshaAllah aku akan cuba update blog. Maybe pada orang alah, dinner je pun kecoh nak update bukannya majlis kawen, majlis tunang atau apa-apa majlis rasmi yang membanggakan. Kadang-kadang kita tak sedar the small little things yang berlaku dalam hidup kita itulah that can gives us happiness. Trust me, it can give you a total happiness cuma kita perlu sedar dan hayati.


Sejujurnya aku bukan seorang yang suka attend dinner/function/occasion mahupun apa-apa majlis termasuklah majlis kawen orang, kalau aku datang pun bukannya nak bermingle tapi nak makan semata.wakaka. Tak tau la camne majlis kawen sendiri nanti mesti tak siapa nak datang tapi aku tak kesah pun.lol. Aku miss dua event dinner final year fakulti dengan kolej sebab malas pergi. Paling tak boleh belah kena menghadap pengetua tahan telinga dengar dia ceramah panjang lebar pasal tak datang event.Aku siap list alasan alasan yang munasabah dalam buku nota sebelum masuk office jumpa pengetua lastnya dapat jugak stay kolej kalau tidak, tak pasal-pasal je kena kick out dari asrama dek kerana tak support event kolej.


Berlainan dengan dinner kali ni which among family yang aku rasa more meaningful. Auntie aku yang organized buat suprise untuk kitorang.Kiranya private dinner di sebuah restoren yang sangat ekskusif iaitu di Royal Nawaab as seen in the first photo. Aku tersangatlah excited sebab aku dapat spend masa dengan yang tersayangsss.ngeheh, Jangan salah faham bukan date dengan pakwe okey! uolls nakal tau sejak bila fikir I dah ada someone.krikkkk


First time pakai shawl gaya camni.Kononnya bikin panas kelainan.


Royal Nawaab restaurant serve Indian & Pakistani food yang semestinya halal ye.Environment bahagian luar sangat cantik serius sebiji macam hotel dan ada juga menyediakan prayer room. Mostly customer yang datang ke sini adalah muslim.




Awal awal lagi aku nak suggest please la datang sini jika berkesempatan sebab Royal Nawaab adalah  salah satu restoren Pakistan yang terbaik di London. Selain tu kita cuma bayar untuk package makanan yang unlimited, kemudian environment dia yang sangat cantik! Lastly, semua makanan dia memang kena selera Melayu sebab masakan kita pun banyak derive daripada India kan. tengok, banyak point aku bagi nak pengaruh orang.hiks.


First round. Kenalah rasa my fevret Lasagna diikuti oleh wedges, fries, ayam berserta fillet fish ala-ala herbs gituu.Apa aku boleh cakap rasanya memang superb!


Air paling sedap dalam dunia yang aku pernah rasa. Campuran cranberry, peach and orange with soda.


Second round. Stick, nasi beriani dan yang lain-lain tu aku tak tahu nama.


Dalam hati memang awal awal tu dah berkira nak makan at least 5 round tapi last last tak tak mampu terus give up and rasa dia punya dessert banana and chocolate ice cream.


Bahagia keriangan. Syukur dengan rezeki Allah.Tengok, pipi dah naik dah tuu sebelum ni cengkung je. Guess what, sebulan aku kat London berat naik 4 kilo means setiap minggu berat aku naik sekilo.Mana taknya kalau tiap hari kerjanya asyik makan je. Orang lain tengah lena tidur pun kadang kadang aku ke dapur menggagau makanan.


See, penuh dengan puak Pakistan kan. Bahagian hujung tu semua makanan. Pilih la kau nak makan apa tapi kalau bawa orang yang perut kecik macam aku ni agak rugi sebab makan kejap je dah kenyang sebab tu aku kena makan regularly in a small portion.Tips ni paling berkesan so far untuk gain weight tapi melihatkan apa yang aku makan sekarang I don't think its small portion :p


Lampu chandelier ni menonjolkan ciri-ciri yang exclusive and elegant.


Tak tahulah kenapa nak letak gambar yang sama bercirikan angle 45 darjah ni.


Combination dress pink dengan merah rasa macam matching pula. Oh ya, aku bukan seorang yang suka spend duit beli dress lawa-lawa untuk ke majlis/dinner. Apa yang ada aku pakai je lepas tu mix and match dengan mana-mana tudung. Akhirnya lawa jugak kan.

Thanks for reading my entry.
xoxo.

19 August, 2016

Melawat Museum dan Hyde Park di London

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Hari sabtu lepas aku keluar lagi sekali ke London Central. Kali ni aku keluar dengan isteri kepada uncle aku yang baru kawen bulan lepas. Kira newly wed lagi tapi mashAllah punyalah baik sangat pandai blend in dengan family termasuklah anak saudara suami dia ni pun pandai ambil hati. Dia tanya aku mana lagi tempat aku nak pergi di London ni maka aku keluarkanlah notes yang aku dah save siap-siap dalam handphone cap ayam aku tunjuk kat dia and dia willingly ajak aku keluar. Ibarat pucuk dicita ulam mendatanglah aku.


Aku plan nak keluar pukul 10 pagi sebab banyak sangat tempat yang aku nak pergi hari tu tapi biasalah auntie aku tu housewife agak busy nak siapkan breakfast etc semua tu so kitoarang geraklah dalam pukul 1 lebih hampir menjengah angka 2 petang. Aku suggest kalau nak berjalan jauh and if ada banyak tempat nak visit silalah jangan gerak lambat. Rugi masa tapi aku tak kisah sangat sebab aku duduk London kali ni pun lama. Nak relax berlama-lama pun takpe siap boleh bergambar di balkoni apartment lagi walaupun dah lewat.haha


Tengah tunggu tube di stesen berhampiran rumah. As usual untuk ke Central London memang kitorang sentiasa naik underground/overground. Aku lagi prefer travel card unlimited for one whole day daripada kad osyter untuk naik tube sebab tak payah pening fikir nak jalan mana terus terjah je semua tempat yang kau rasa nak pergi. Harga travel card 13 GBP je. Abaikan hadiah sekotak kat tepi tu ya. saja edit sebab nak sorok sampah yang hodoh kat situ.


Yes, akhirnya tercapai jua hasrat nak melawat museum. Kali terakhir aku melawat 3 tahun lepas di Melaka. Kira okey la tu daripada hang last pergi masa zaman sekolah rendah time lawatan sambil belajar kan kan.Jangan tipu iolls tahu.ekeke. Museum ni located di South Kesignton. Memandangkan aku minat Sejarah dan Science jadi aku pilih untuk ke Victoria & Albert Museum, Science Museum dan Natural History Museum.  Cantik sangat reka bentuk ancient bangunan dia. Kalau korang perasaan Kota London ni unik sebab kawasannya membangun dan maju tapi dalam masa yang sama bangunan yang berabad lamanya masih tetap dipelihara. 


Victoria and Albert Museum diambil sempena nama Queen Victoria and Prince Albert. Ia merupakan museum decorative & art yang terbesar di dunia 


Lampu dia. Tu diaaaa


Disebabkan addicted dengan drama series REIGN, maka ke Museum ni melihat fashion,furniture architecture, painting, jewellery and etc golongan raja dan permaisuri zaman 17 and 18 century adalah satu kepuasan bagiku.


Comel je baju cinonet ni. Macam manalah dia jahit teliti camni.


Mirror! mirror in the world


Kamar beradu. Dipanggil chamber tak silap sebab selalu dengar dalam cerita Reign tu.


Kubah apabenda entah.


Pantang ada cermin.


Dalam banyak banyak tempat, aku rasa tempat ni paling cantik walaupun nampak functionless


Bergambar kejap dekat luar selepas dah habis terokai V & A museum then terus ke Science Museum pulak.


Segala benda berkaitan angkasawan mesti menarik perhatian aku. Cuba teka siapa abang Yuri Gagarin ni? Tak tahu nanti kena sekeh dengan Dr Sheikh Muszaphar.


Lepas dah habis tawaf Science Museum terus ke Natural History Museum.


Pemandangan dari luar.


Natural History Museum ni jarak sekangkang kera je dengan stesen underground South Kesington.


Kesibukan kota London.


Lepas jalan jalan of course la lapar kan. Aku request nak makan burger place sebab aku kan ratu fast food. ngee~ so diorang suggest aku makan American burger halal semestinya di Oxford Street, The Tinseltown. Aku order beef cheese burger and chocolate shake. Diorang disini by means isteri kepada uncle aku bawa dia punya kakak dengan adik sekali join hari tu so aku lepak dengan diorang. 

MashaAllah punyalah baik depa layan karenah aku yang pelancong la sangat kan. Siap tanya nak makan kat mana and nak jalan mana. Kiranya aku yang buat keputusan untuk semua benda.hiks, rasa disayangi sangat. Eh, tak silap kalau keluar dengan sesiapa pun mesti aku yang kena buat keputusan kalau tak bersedialah untuk ditinggal. Walau apa pun kena jugak jadi group leader.wakaka


Lepas siap makan terus ambil bas ke Hyde Park. Oh ya sebelum aku lupa travel card boleh juga digunakan untuk segala bentuk perkhidmatan bukan sekadar train je tau termasuklah bas. senang kan. Masa sampai di Hyde Park dah lambat hampir pukul 8 malam so view tak berapa nak cantik bila snap tapi at least dapatlah jugak gambar yang lawa sebelum sunset. Time tu tak fikir nak bergambar dah sebab penat jalan sakan di museum pagi tadi. Padahal di Hyde park ni macam macam aktiviti yang boleh dibuat dan luas. Aku tak sempat pun nak ambil gambar di Serpentine Lake and Lady Diana Memorial Fountain. Nak emo kejap boleh tak.

Jadi kami just duduk lepak lepak di taman ni. Antara yang topik yang dibualkan adalah setiap orang kena ada nama panggilan Western. Diorang masing-masing ada nama panggilan jadi katanya aku pun kena ada jugak. Jenuh la duk fikir nama apa akhirnya come out dengan nama Rebecca.haha Rebecca pon boleh.

Rasanya tu jelah kot post kali ni.

Thanks for reading
xoxo.

10 August, 2016

Jalan Jalan Kota London ; Harrods

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Semalam aku pergi Central London. Memang wajib la pergi sini kalau dah datang London kan. 5 tahun lepas aku dah visit London Eye, Trafalgar Square, Madam Tussauds, London Cruise, Tower Bridge, London Bridge, and beberapa tempat lain di Central London. kali ni pula aku teringin nak pergi Harrods. Sebelum ni tak berkesempatan lagi nak pergi Harrods. Jadi kali ni alang-alang nak cari cincin diamonds auntie aku untuk kawen dia, sebenarnya dia nak suprise kan aku ke Harrods sambil minum evening tea tapi aku dah buat siap-siap itinerary sepanjang di sini and aku suggest la kat dia nak ke Harrods so suprise dah tak jadi.haha


Kitaorang ke sana menaiki underground dan overground. Stesen terdekat underground daripada rumah kami iaitu Harlesdan lebih kurang 15 minit je jalan kaki. Kau jangan tanya aku macam mana nak naik underground ke Central London sebab aku pun terkial-kial belajar peta dia haha, tapi aku hafal la sikit sikit corak perjalanan jadi kalau pergi berteman tu inshaAllah boleh survived wakaka. Untuk ke Central London highly suggest naik underground ni sebab jimat masa dan minyak kereta. 


Perlu ada ye sekeping selfie paling kurang pun.


Muka excited naik escalator dia yang curam yang amat. Siapa yang gayat tu berdiri diam diam lane kanan okey. Kasi laluan siapa nak kejar masa tu berjalan lane kiri. One more thing, make sure kalau berjalan berhati hati ya dengan barang korang sebab di Europe ni ramai pick-pockets. Kalau kat Malaysia kita famous dengan kes ragut di sini dorang tak main ragut ragut, diorang main seluk handbag/poket orang tanpa kita sedar pun.dush


Baiklah, untuk ke Central London ni korang ada banyak pilihan sama ada nak naik overground/ underground. Biasanya topup je guna kad oyster jimat pun jimat tapi kena berhati-hati sebab kalau korang tak lalu laluan yang sepatutnya dia akan tolak duit daripada kad osyter. Contoh macam auntie aku pernah cerita dia terskip laluan daripada dikenakan charge 9 GBP terus jadi 27 GBP. Banyak tuuu! Jadi, bagi menghindari masalah terbabit (ayat karangan SPM sangat), boleh lah juga beli kad travel which is valid for the whole day so uolls boleh berjalan kemana saja.Tak silap aku harga one day kad travel ialah10 GBP kalau discount pun boleh dapat 8 GBP.


Daripada rumah kami naik underground, kemudian tukar overground di Westfield. Daripada Westfield naik central line ke Picaddily Circus lepas tu tukar lagi ke Knightbridge di mana terletaknya Harrods tu. Aku harap tak bagi info yang salah, haha jenuh aku nak ingat laluan dia satu persatu. Tapi dorang kata jangan risau once kau dah faham and familiar dengan maps segalanya jadi mudah.


On the way ke kedai diamonds cari cincin kawen aku dah lupa nama tempat dia tu apa. Yang penting kenalah bergambar dengan iconic London Double Deck ni. Dulu datang sini tak ambil proper pictures sebab handphone aku pakai nokia entah zaman bila apatah lagi nak ada camera.haha so dulu mengharapkan ihsan auntie aku tolong ambilkan satu persatu pakai iphone dia.kehkeh


Arghh, suka sangat dengan gambar ni. Hang kalau tiba-tiba sesat handphone habis bateri or takde topup call je kat sini okey. 


Bila dah masuk shopping mall tu first sekali cari cermin dulu. Kalau tak singgah shopping tu tak sah la kan sebab London adalah salah satu destinasi shopping yang popular dalam kalangan pelancong so nak tak nak kau kena jugak berbelanja di sini. Takde duit pun korek je tabung celah mana-mana. Untuk shopping, tempat yang popular adalah seperti Top shop,Forever 21, H&M, Selfridge and Co,Zara then banyak lagi.You name it! tapi aku rasa yang paling best of course la Primark. Merata rata aku tengok orang duk bawa paperbag shopping tu tak kiralah on the streets or dalam tube. Sebab apa? sebab barang barang di Primark tersangatlah murah. Nak nangis tengok kasut,baju dijual dengan harga 5GBP je and banyak lagi barang yang murah murah kat situ.


Bertuah suami dapat isteri nanti kaki selfie bukan kaki shopping. Selamat duit daripada melayang ye tapi eh paperbag hitam tu apabenda?


Tapi seriously sesungguhnya aku bukanlah seorang yang shopaholic pun. I am not that avid when it comes into shopping. Tapi sekali sekala tu nak la jugak merasa pakai barang branded jadi sometimes tu reward la diri sendiri kan kalau dah rasa ada duit lebih sikit. Sekarang ni belum kerja jadi takdelah megah semua benda nak kena branded. Kadang main terjah je tak kira barang mahal or murah janji lawa dan selesa.hehe.


Time ni auntie tengah shoping shoping dalam tu, aku memang tak boleh berlama-lama kat dalam nanti bosan so terus panggil PA aku yang dua orang tu merangkap cousins tolong jadi photographer. Setia je tiap kali suruh tolong tangkap gambar. ayat dia
"Yasmin, you seriously gonna pay me because I have becoming your photographer"
me: Okey, I'll pay you a kiss! definitely haha


H&M ni merata-rata di area London.


Muka ada gaya Che Ta tak? hehe nak perasan diva sekali sekala tak salah kan.haha


Nilah bangunan Harrods. Apa yang best sangat pasal Harrods ni sampai orang sibuk duk cerita sana sini. Okey, Harrods dulu pemiliknya ialah billionaire Mesir Muhammad Al-Fayed ayah kepada Dodi. Dodi ni dulu kekasih Puteri Lady Diana lepas dia bercerai dengan Putera Charles. Meninggal tahun 1997 car crash sekali dengan Puteri Lady Diana.Kasi story sikit for those yang lupa or tak tahu.


 Sekarang Harrods pemiliknya ialah Qatar Royal family setelah dijual oleh Al-Fayed tahun 2010 tak silap. Harrods adalah sebuah department store yang menjual pelbagai barangan branded. Paling fames orang kata perfumes dia. Sebab time sales memang murah gila. Tapi aku nak pergi pun bukan nak beli apa pun. Tiada motif sangat lainlah Pak Arab yang kaya raya, bawa duit pun beribu riban spend macam kat kedai runcit Pak Ali memang kaya sungguh diorang ni. Merata rata penuh dengan muka Pak Arab je lah.


Pemandangan Harrods waktu malam
sumber:google


Datang sini pun memang dah plan nak pergi makan ice cream parlour or minum evening tea and nak cari souvenirs brand Harrods je. Yelah nak beli designer handbag jenama Gucci, Prada, Velentino, Dolce & Gabbana etc tu semua memang takde maknanyalah kan kalau setakat RM 10K paling minimum sedebuk ada dalam poket begitu aje.eh?


Dalam Harrods ni memang sangat besar dan luas. Memandangkan main focus kitorang nak cari souviners, kami terus ke level dua dimana terleteknya section for Harrods Gift. Aku grab bag kaler hitam tu. Ingat nak warna pink tapi hitam lagi lawa.keke Sebenarnya banyak lagi bag yang lawa lawa pening cik kak nak pilih. Tak silap aku murah je bag ni 5 GBP so dalam RM25 hengget satu bila convert.


Boleh tahan mahal ek loceng bulat ni. Yang hakak duk pegang barang Chrismas ni nak beli buat apa? Nak buat pekasam! haha


Taraa, ramainya berebut nak bergambar dengan awak Cik Harrodsy! Main sebut je nama.


Layan jelah ok.


Eh, kasut kita sama! Kenapa ayat macam orang ketandusan idea je ni.


This is replica Dubai! Cantik sangat sangat. Depa ni nak promote housing area kepada pak arab kot mementang dorang selalu shopping sini ek. Teringin sangat dari zaman sekolah lagi nak kerja sini. InshaAllah one fine day.


Mula tu dah excited nak rasa ice cream parlour tapi punyalah ramai orang beresak-esak beratur kena tunggu 15-20 minit so tak jadi then cancelled. Auntie cakap nak bawa lagi sekali makan kat creams. Yay!


Okey, dah nak balik. See, tak banyak pun aku shopping. Dari awal sampai akhir duk pegang paperbag hitam tu jelah. Lebih kepada jalan-jalan bergambar.Dah!


Penat berjalan 5 jam tanpa henti. Kalau ikutkan banyak lagi tempat nak pergi area Central London ni antaranya ialah Hyde Park, Serpentine Lake, River Tames, Lady Diana Memorial Fountain, Science/History Museum and Tate Modern. Semuanya free. Takpe plan slow slow ada banyak masa lagi jangan risau.hehe


Sekarang dah boleh pangkah wishlist Harrods dalam buku nota itinerary hiks Lepas ni akan ada lebih banyak lagi siri pengembaraan Yasmin Yusuf di bumi England ni ceh and inshaAllah kalau ada rezeki aku akan ke European country dalam masa terdekat. Jadi pada siapa yang rajin baca tu tunggu la ye.

Thanks for reading my entry
xoxo