26 October, 2016

Amy Mascara BB Cream Review

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum


Baru baru ni aku diberi peluang untuk mencuba salah satu produk keluaran Bumiputra iaitu Amy Mascara. Aku memang teruja nak try produk ni sebab aku belum pernah try lagi local high end cosmetic brands.  Korang kena tahu sekarang produk tempatan pun dah setanding antarabangsa tau contoh macam Amy Mascara ni. Satu-satunya produk jenama Melayu yang berjaya membuka cawangan di outlet cosmetic Aeon. Antara cawangannya adalah:




Memang kagum kan ada syarikat kosmetik tempatan berjaya tempatkan diri setanding produk jenama luar negara dengan menghasilkan produk yang bermutu. Ownernya pun baik sangat no wonderlah boleh berjaya. Dia pernah cakap nak berjaya satu je kuncinya iaitu USAHA!


Harge set Amy Mascara BB cream:

RM179

Jangan salah sangka, Amy Mascara ni bukan hanya jual mascara je tau, semua kelengkapan mekap ada tak kira BB cream, lipstick, eyeshadow, and etc. Dalam banyak-banyak produk, Set Amy Mascara yang paling menambat perhatian aku sebabnya dalam set ni mengandungi makeup base yang utama iaitu Amy Mascara Lovely BB cream, Amy Mascara Miracle Water, Amy Mascara Mineral Brush dan Amy Mascara Mineral Brush (small)

Biasanya tiap kali pakai mekap mesti kena pakai foundation kan tapi tahukah anda sekadar memakai foundation je tak cukup. Foundation yang kita pakai sekadar memudarkan jerawat dan parut jerawat with high coverage supaya nampak peloles gitu kan. Sebelum ni pun aku ada habit yang sungguh tak bertamadun sebab selalu skip pakai moisturizer dan sunblock sebelum pakai foundation.haha, Tolonglah jangan amalkan habit ni. 


Memandangkan apa-apa produk kosmetik tak kira foundation paling tidak pun ada jugak letak chemicals. Bayangkan kalau chemicals tu dah tertanam dalam kulit memang blockage lah jawabnya walaupun dah buang pakai mekap remover tak semudah tu nak tanggal tapi dengan Amy Mascara Lovely BB cream ni dia ada 10 in 1 functions termasuklah act as moisturizer. Bayangkan ada foundation boleh bertindak seperti moisturizer sekali jadi lepas ni kalau tak ada masa dah boleh skip step pakai moisturizer dengan sunblock. Tepek tepek 10 saat dah siap!

Salah satu tarikan utama BB cream ni jugak sebab ianya wudhu' friendly! Mostly produk kosmetik tiada function wudhu' friendly melainkan Amy Mascara Lovely BB Cream ni dan juga tidak mempunyai silicon.SPF pun tinggi which is 35/PA+++ cukup bertindak sebagai sunblock.Lagipun bahannya diperbuat daripada extract buah-buahan dan juga mushroom. 

KELEBIHAN LAIN LOVELY BB CREAM 
1. Mempunyai satu warna sahaja yang sesuai dengan semua jenis kulit 
2. Mempunyai kelulusan daripada KKM 
3. Menutup cela parut , jeragat , pigmentasi 
4. Tidak berminyak dan bertompok walaupun Berpeluh 
5. Tidak merekah kat tepi hidung, tepi mulut 
6. Kulit tak kering walaupun pakai dalam masa yg lama 
7. Hasil solekan gebu, flawless dan glowing 
8. Tahan sehingga 16 Jam 
9. Tahan sehinggan 3 - 5 bulan 
10. Mencerahkan kulit



Sebelum ni aku just pakai foundation je memang dah lama tak pakai BB cream sebab aku macam noob dulu tak tahu function BB cream ni untuk apa.haha. Then barulah aku discover beza BB cream dengan foundation rupanya BB cream coverage dia tak tebal macam foundation,sesuai dipakai setiap hari and mempunyai multifunctions! Macam BB cream Amy Mascara ni dia mempunyai 10 manfaat dalam 1 iaitu sebagai:


1. FOUNDATION 
2. WHITENING 
3. SUNBLOCK 
4. CONCEALER 
5. SKIN REPAIR 
6. MOISTURIZER 
7. OIL CONTROL 
8. MAKE UP BASE 
9. REFINE PORE 
10. NIGHT MASKER 

BB cream ni sesuai dengan semua jenis kulit walaupun ia didatangkan dengan satu warna je even kulit aku yang hitam manis ni pun nampak okey takdelah putih semacam macam puntianak harum sundal malam.Aku kalau salah pilih cream kulit akan nampak warna jadi tak jadi sekata tapi dengan Amy Mascara ni dah takyah risau memang dia akan blend sendiri sesuai dengan warna semulajadi kulit kita.yehuu!

Bukak youtube banyak video tentang cara penggunaan produk Amy Mascara dia.Ramai artis yang jadi duta jugak termasuk Syasya, Wan Sharmila, Nor Khairiah dan banyak lagiiiiii.


Video: Penggunaan Set Amy Mascara BB cream by Wan Syarmila

Dalam video ni Syarmila blend in BB cream dengan menggunakan mineral brush Amy Mascara. Untuk menghasilkan sapuan yang lebih cantik dan kemas maka haruslah guna makeup brush. Amy Mascara dah siap-siap bagi package set BB cream termasuk dengan brush sekali. Big brush untuk ratakan keseluruhan bahagian muka manakalah small brush untuk ratakan area yang terpencil macam tulang kening hence sapuan lagi nampak even.


Aku kadang tu malas lah jugak sapu guna brush tapi serius bila kau dah biasakan diri guna brush memang dapat rasakan perbezaan dia berbanding guna tangan. Kalau sapu pakai tangan first tak hygenic sebab ada bacteria. Jangan cakap tangan kau bebas bacteria bila main handphone 24 jam.Ha, jangan nak nafikan aku jentik kang.Sesungguhnya fakta menunjukkan handphone itu lebih kotor daripada toilet.Siapa je yang rajin cuci tangan sebelum guna makeup? Paling tidak pun aku sorang je haha! gelak setan jap.Okey back to the point.Next blend guna tangan walaupun cepat tapi probability warna jadi tak sekata tu tinggi.Nampak tak banyak drawbacks dia kan.


MashaAllah lembut gilaa okey brush ni!



Next, ialah Miracle water with collagen. Sebelum dan selepas pakai Amy Mascara BB cream, spray dengan Miracle water ni sebagai makeup based macam kita pakai makeup spray untuk makeup tahan lama. Lepas pakai BB cream, then guna miracle water ni dia seal kulit kita jadi tak bercapuk.Aku dah lama tercari makeup spray, bila dapat pakai seronok manjang rasa nak spray je 24 jam macam sebab effect dia yang cool.hee

Nak pesan siap-siap walaupun description BB cream tulis wudhu' friendly, make surelah bila pakai makeup cuci betul-betul time ambil wudhu' guna facial wipes or makeup remover.Orang perempuan ni paling kurang pun kita pakai lipstik dan eyeliner jadi nak tak nak kenalah tanggalkan sebab mana-mana produk kosmetik boleh dikatakan 99% waterproof. Sekurangnya biarlah kita rasa suci untuk beribadah kan.Sekian tazkirah ringkas!


Untuk sebarang maklumat lanjut boleh layari


Facebook Amy Mascara Owner

Instagram Amy Mascara Owner

Talian Houtine:
60177833868

Thanks for reading my entry

xoxo
Post a Comment